Ingredience:
800 g vyzrálé hovězí roštěné
4 polévkové lžíce rostlinného oleje
čerstvě mletý pepř
sůl
Zapečený lilek
2 lilky
150 g nastrouhané mozzarelly
50 g nastrouhaného parmazánu
400 ml pasírovaných rajčat
30 g čerstvé bazalky nebo 1 lžička sušené bazalky
5 stroužků česneku
1 středně velká cibule
3 lžíce hladké mouky
50 ml olivového oleje
200 ml rostlinného oleje
sůl
pepř
Postup:
Lilky nakrájíme na kolečka o tloušťce 0,5 cm a rozložíme je na plech. Všechna je osolíme a necháme 20 minut odležet, aby mohla sůl vytáhnout z lilku hořkost.
Mezitím si připravíme omáčku. Na olivovém oleji opečeme nadrobno nasekanou cibulku a česnek, přidáme pasírovaná rajčata a vaříme 20 minut. Ke konci dochutíme solí, pepřem a nakrájenou čerstvou bazalkou.
Lilky osušíme papírovým ubrouskem, obalíme v hladké mouce a z obou stran osmažíme v rostlinném oleji. Hotové necháme okapat na ubrousku.
Do zapékací misky nalijeme trochu omáčky, na ni rozložíme v jedné vrstvě osmažený lilek, znovu zalijeme omáčkou a posypeme mozzarellou a parmazánem. Na vrstvu sýra opět položíme lilek a celý proces zopakujeme. Takto připravené lilky pečeme v předehřáté troubě na režim Pravý horký vzduch 190 °C 30–35 minut (dozlatova).
Pak steaky ze všech stran osolíme a opepříme.
Pánev necháme rozpálit, přidáme trochu oleje a maso na něm zprudka opečeme. Na každé straně přibližně 1 minutu. Přendáme ho na plech, do středu jednoho steaku zapíchneme teplotní sondu a dáme do předehřáté trouby na režim Pravý horký vzduch 170 °C, sondu nastavíme na 60 °C.
Hotové steaky podáváme se zapečeným lilkem.
A TADY máte návod na kynutou bábovku s datlovou pastou.