fb pixel Recept týdne: Slané plněné kornouty – G.cz
Vyhledávání

Recept týdne: Slané plněné kornouty

Neudělala by vám taková snídaně mnohem krásnější start do nového dne?
Zdroj: homecookinginmontana.blogspot.cz

Když jsem je poprvé zahlédla, nevylezlo ze mě nic moudřejšího než ohromené „woooow“ (čti: uááááu).

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 9.8.2016, 14:36

Jedno spolu máme doufám všichni společné – jídlo je naše posedlost. Ale i my, více méně kuchyňsky zdatní jedinci, se občas musíme spolehnout na zázrak. Tím pro mě jsou právě tyhle slané plněné kornouty, které si můžete snadno vyrobit doma. Jaká do nich bude náplň, to už je zcela na vás – lze použít bramborový či jiný salát stejně jako pomazánky – vaječnou, tuňákovou či hummus. Meze se – ostatně jako nikdy – nekladou.

Tyhle už napohled krásné a stejně tak chutné kornouty se hodí coby občerstvení na večírek i jako svačina do práce. Nebo prostě kdykoli, když je hlad. Takže pojďme na věc.

Co budete potřebovat:
1/2 hrníčku mléka
1/2 hrníčku vody
3 lžíce oleje
¼ hrníčku cukru
1 rozšlehané vejce
1 ½ lžičky soli
2 ¼ lžičky instantního droždí
3 ½ až 4 hrníčky chlebové mouky (klidně ale můžete použít i běžnou hladkou moukou)
1 vejce
1 polévkovou lžíci mléka
sezamová semínka nebo mák.

K tomu všemu si ještě připravte alobal, nebo pevnější karton a potravinovou fólii.

Jak na to: Do hrnce vlijte mléko a vodu, přiveďte je k varu. Poté sudnejte z plotny, přelijte do mísy a chvíli nechte vychladnout. Přidejte olej, cukr a sůl vše a pořádně promíchejte. Rozšlehejte si vejce a ty pak přidejte spolu se dvěma hrnky mouky a znovu promíchejte. Potom je na řadě droždí – rozdrobte ho so směsi a znovu dobře promíchejte. Jakmile se vám podaří vytvořit stejnorodou hmotu, nechte těsto odpočívat aspoň 10 minut.

Teď přichází ta nejchoulostivější část. Přidejte další 1 a půl hrnku mouky a buď použijte kuchyňského robota, nebo ručně míchejte po dobu cca 6 až 8 minut (kdo vlastní domácí pekárnu, dobře se má).

Připravte si čistou mísu a nalijte do ní trochu oleje. Jenom tolik, aby až do mísy těsto přendáte a párkrát jím otočíte, bylo ze všech olejem jemně potažené. Poté mísu zakryjte potravinářskou fólii a nechte těsto kynout v pokojové teplotě cca 1 hodinu. Po uplynutí této doby mělo těsto svůj objem nejméně zdvojnásobit.

Mezitím si připravte kornouty. Měly by mít na délku (výšku) alespoň 15 centimetrů a poskládáte je ze dvou vrstev. Tu spodní z papíru (nemusí být na pečení) udělejte jako první – prostě je smotejte z nastřihaných/opatrně natrhaných čtverců o rozměrech minimálně 15 x 15 cm (ale zase to tolik nepřehánějte, aby se vám širší konec vešel vůbec do úst!). Zvenku je pak ‚zpevněte‘ obalte alobalem tak, aby papír nikde nevyčuhoval. Kornoutů si připravte osm – hned zjistíte proč.

I méně šikovným jedincům nezabere výroba kornoutů víc jak hodinu – po jejím uplynutí je už třeba vyjmout nakynuté těsto z mísy, prohníst ho a rozdělit na osm stejně velkých kusů. Udělejte si na lince dost místa – každý kus totiž rozválíte na podlouhlý váleček (pozor, bude mít i přes 80 centimetrů). Od špičky je začnete namotávat na kornouty. Až budete mít hotovo, naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a zasypte sezamovými semínky (záleží na vašem výběru). Před pečením je nechte zase aspoň na 30 minut odpočinout na teplém místě, přikrytém fólií. Pak je šoupněte do trouby a pečte na 180 stupňů Celsia asi 20 minut.

Zezlátlé kornouty pak nechte vychladnout a terpve poté z nich vyjměte ‚tvarovací formu‘ z papíru a alobalu. A pak je naplňte čímkoli dobrým.

A pokud nevíte, co si večer připravit na chroupání, TADY máte recept na skvělé domácí chipsy.

Podobné články

Doporučujeme

Další články