fb pixel
Vyhledávání

Recept na monstrózní masové koule

Omáčka k těstovinám nesmí chybět
Zdroj: foodnetwork.com

Na masové koule nemusíte nutně stát frontu v rychlém občerstvení Ikei. Můžete si je udělat i sami doma – a proto jsme vám vybrali ten nejlepší recept.

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 12.9.2016, 18:20

Při každé návštěvě Ikei jsou masové koule s UHO provinilým guilty pleasure každého žrouta. Bezprostředně je milujeme a nedokážeme si pomoct, i když občas éterem koluje pár nepříjemných informací ohledně jejich složení.

Představte si, že tu není žádný důvod, proč byste si nemohli stejné nebo ještě lepší masové koule uválet u sebe doma. Připravte si k nim dávku rajčatové omáčky, těstoviny a děti vám za to utrhají ruce až v loktech. Je to až příliš jednoduché na to, abyste se tomuhle receptu nadále vyhýbali. A navíc budete vědět, co v nich skutečně je.

Co budete potřebovat na masové koule:

Dávka bude odpovídat zruba 4-6 velkým porcím ( na osoby si to rozpočtěte podle jejich hladu a záživnosti.

1 lžíce olivového oleje
½ cibule (jemně nakrájené)
3 stroužky česneku (nasekané)
350 g libového mletého jehněčího masa
900 g libového mletého hovězího masa
1 lžička rozmarýnu (nasekaného)
1 lžička oregana (nasekaného)
1 vejce
1 šálek strouhanky
1 lžička soli
čerstvě umletý černý pepř.

Jak na to?

Rozehřejte si pánev s olivovým olejem a cca 5 minut na ní smažte cibuli a česnek, dokud nezměknou a nezezlátnou. Dejte pak pánev i s jejím obsahem stranou a nechte ji vychladnout. Do velké mísy vložte všechny ingredience na masové koule, i vychladlou cibulku a česnek, a všechno precizně holýma rukama promíchejte. Jakmile máte smíchány všechny ingredience, můžete začít tvarovat koule – měli byste jich mít celkem cca 15 až 16 (nedělejte je příliš veliké, pak by vám to mohlo činit potíže při smažení). V téhle chvíli si jich část můžete třeba i zamrazit na jindy. A už vám nezbývá nic jiného, než na pánvi na středním plameni kuličky osmahnout do zlatavě hnědé barvy. Máte hotovo. Téměř – ještě je třeba vyrobit omáčku.

Co budete potřebovat na tomatovou omáčku:

Cibuli, máslo, konzervovaná rajčata, sůl, petrželku (pokud máte další oblíbené bylinky, nebojte se je použít).

Jak na to?

Na pánev si dejte lžíci másla (nešetřete jím), rajčátka z konzervy, na čtvrtky nakrájenou cibuli a rozehřejte si plotýnku na střední oheň. Jak se vám máslo rozpouští, míchejte ho společně s rajčaty. Osolte podle chuti. Uberte teplotu a 20 až 30 minut za občasného míchání nechte vařit. Obsah pánve vám do půl hodiny zhoustne. Vyndejte cibuli a přidejte bylinky. Teď už máte doopravdy hotovo a můžete společně s těstovinami a masovými koulemi podávat. Můžete i posypat parmezánem.

Pokud se vám recept líbil, určitě vás nadchne i TAHLE inspirace na studené polévky.

Podobné články

Doporučujeme

Další články