1 kulatá koláčová forma (průměr 30 cm) nebo 1 menší plech. Na klasický velký plech budete potřebovat dvojnásobnou várku.
INGREDIENCE:
200 g celozrnné špaldové mouky hrubé nebo jemně mleté, lze použít i špaldovou chlebovou (Bioharmonie)
100 g najemno mletých loupaných mandlí
3 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
špetka soli
50 ml panenského oleje (speciálního biooleje na pečení nebo mandlového)
200 ml kokosové, obilné nebo mandlové smetany (lze použít i kravskou) nebo jogurtu
100 ml javorového sirupu nebo 150 ml rýžového biosirupu
1 biovejce
sezónní, mražené nebo kompotované domácí ovoce (mražené ovoce v biokvalitě nabízí www.ecoorganicservices.cz)
kousek másla a 2–3 lžíce hrubé mouky nebo mandlových lupínků,
popřípadě nadrcených mandlí na vysypání formy
drobenka s vločkami:
50 g ovesných vloček, jemně mletých
20–30 g celozrnné mouky hrubé
2 lžíce másla (30 g)
3 lžíce javorového sirupu
Nová biokuchařka Hanky ZemanovéVydalo nakladatelství Smart Press, 599 Kč
www.smartpress.cz
POSTUP:
1. Připravte si sezónní ovoce, v zimě domácí kompotované či zamražené. Horkovzdušnou troubu zapněte na 160 °C.
2. Smíchejte mouku, mandle, kypřicí prášek bez fosfátů a špetku soli ve větší míse.
3. Do vyšší odměrky nejprve odměřte smetanu (popřípadě jogurt), poté sirup a nakonec přidejte vejce. Promíchejte metlou, přidejte k mouce s mandlemi a vznikne vám hustší těsto.
4. Připravte si drobenku buď s ovesnými vločkami, nebo klasickou, jakou děláváte. Přijde mi, že k celozrnnému koláči je moc dobrá i jemná drobenka bez vloček.
5. Vymažte koláčovou formu máslem, vysypte hrubou moukou nebo ideálně mandlovými lupínky, a vlijte těsto.
6. Naskládejte na něj ovoce a posypte drobenkou.
7. Pečte v troubě na 160 °C cca 35–40 minut.
Obilné nápoje
Tekuté obilné nápoje jsou dnes už běžně k dostání v bioprodejnách, dm drogeriích i některých supermarketech. Liší se zejména procentuálním podílem obilí. Levnější mohou obsahovat poměrově více vody.
Obilné nápoje jsou zdravou alternativou ke kravskému mléku, na které je čím dál více lidí alergických. Svým složením ale kravské mléko nenahradí. Pokud omezujete mléko v jídelníčku, pak vám obilné nápoje pomohou zejména při přípravě sladkých těst či nápojů. Mají totiž přirozeně nasládlou chuť (i bez přidaného cukru).
U nás doma používáme do těst, krupicových kaší a také do palačinek nejčastěji rýžové a ovesné nápoje Isola Bio (www.probio.cz).
V prodejnách se setkáte i se sušenými nápoji, které nejsou v biokvalitě. Při jejich výrobě se používá fosforečnan draselný, který může narušovat hladinu vápníku v těle. Fosforečnany se dnes bohužel přidávají do celé řady potravin (jako jsou tavené sýry, nealko nápoje, práškové nápoje typu „cappuccino“, šlehačky ve spreji či uzeniny). Mám radost, že Country Life dováží nyní i sušené nápoje v biokvalitě (mandlové, ovesné a kaštanové) pod značkou Ecomil (www.countrylife.cz). Ty můžete mít ve spíži delší dobu a naředěním s vodou z nich vytvořit tekutý nápoj.
Rada nakonec
Ovoce můžete také zamíchat do těsta a upéct podobně jako bublaninu, i když konzistencí je toto spíše klasický litý koláč. Mám-li doma jen jablka, nakrájím je na kostičky a spolu s rozinkami nebo jiným sušeným ovocem je zamíchám do těsta a upeču.
V knize najdete celkem 80 receptů, rozhovory s odborníky i tipy, kde bio potraviny nakupovat.
TADY najdete recept na cizrnovou pomazánku z prvního vydání Biokuchařky Hanky Zemanové.