Recept na vynikající, křehké čokoládové sušenky, které odzbrojí každou návštěvu – G.cz
Vyhledávání

Recept na vynikající, křehké čokoládové sušenky, které odzbrojí každou návštěvu

Nemusíte je kupovat - dnes si je můžete v klidu udělat i u sebe doma. A budete za boha
Zdroj: bettycrocker.com

Přemýšlíte, co upéct o blížícím se víkendu? Máme pro vás jeden tip.

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 28.8.2015, 12:00

S pečením amerických cookies můžete mít pocit, že všechno děláte dobře, až do poslední chvíle, kdy vaše snažení může spadnout do koše. Můj první pokus s nimi vyšel poněkud neslavně. Měla jsem pocit, že peču sušenky, ale trouba mi vrátila tuhé hokejové puky. Když už to doopravdy chcete zkusit, musíte najít dobrý recept. A já ho našla.

Zároveň jsem se ale poučila, že pečení je pro mnohé individuální záležitost - někomu to jde samo od ruky a druhému - i když (svým způsobem) udělá vše do putníku stejně - mohou na konci zůstat jen oči pro pláč. Proto, pokud vám tyhle americké krásky nevyjdou napoprvé, nezoufejte si. Chce to jen trochu cviku. Jakmile se ale do toho dostanete, uvidíte že cookies nakonec budete péct co týden a pokaždé se vám po nich doma zapráší.

Co budete potřebovat?

Těsto vám bude stačit na cca 26 až 28 sušenek.

1 šálek másla (nakrájejte si ho na menší kousky), 3 a 1/4 šálků hladké mouky, 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1 a1/2 lžičky soli, 1 a 1/2 šálku třtinového cukru, 1/2 šálku cukru krystal, 2 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 340 g mléčné či hořké čokolády (nahrubo nasekané) a mořskou sůl.

Jak na to?

Troubu si předehřejte na 180 °C a připravte si pečící papír na dva plechy.

Máslo za občasného míchání rozpusťte v pánvi na nejnižší možné teplotě. V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dejte si ji prozatím stranou a do druhé mísy slijte rozpuštěné máslo, ke kterému přidáte a přimícháte cukry, (po jednom) přidáte vejce a pořádně vše sešleháte dohromady. Přídejte vanilku. Poté můžete obsah celé misky přelít do suché směsi a všechno dohromady smíchat, nejlépe u toho použijte silikonovou stěrku nebo dřevenou vařečku. Míchejte do té doby, než budete mít pocit, že se vše dobře promísilo.

Umíchané těsto by na sobě mělo mít moučný "poprašek", jak můžete vidět na fotce. Když byste míchaly těsto déle, mohlo by to způsobit, že upečené sušenky budou tvrdé - ano, jako ten hokejový puk. Takto je budete mít křekhé a lehké.

Jakmile bude mít těsto tento vzhled, přimíchejte kousky čokolády a míchejte, dokud podle vás celá směs ten svůj "poprašek" neztratí. Hotové těsto pak dejte aspoň na pět minut odpočinout do lednice.

Pomocí lžíce si pak vytvarujte z těsta kuličky a rozmístěte je po plechu. Nechte mezi nimi velké rozestupy (aspoň 5 centimetrů), sušenky se vám pak na plechu roztáhnou. Jakmile máte plech zaplněn, stačí sušenky už jen posypat mořskou solí. Pečte je v předehřáté troubě, do té doby, dokud vám vrcholky sušenek nepopraskají a nezískají zlatavou barvu (což bude trvat asi tak 10 až 12 minut). Plech přitom aspoň jednou otočte. Poté sušenky nechte cca 2 minuty vychladnout a stáhněte je z plechu. Máte hotovo.

A pokud se vám zrovna nechce do pečení, TADY máte jednoduchý recept, jak sladce zneužít kus melounu.

Podobné články

Doporučujeme

Další články