fb pixel
Vyhledávání

První vánoční cukroví mělo podobu panáčků z ovoce. Později se vyrábělo třeba i z pepře, zázvoru nebo česneku

+ DALŠÍ 2 FOTKY + DALŠÍ 3 FOTKY

Málokdo si umí představit Vánoce bez sladkého cukroví. Ať už patříte k těm, kteří se jím rádi ládují už od svátečního rána, nebo prostě jen milujete tu vůni skořice a vanilkového cukru, zdobné sladkosti k tomuhle období prostě patří, a to už od 16. století. Tehdy to ale vypadalo docela jinak.

Kateřina Horáková
Kateřina Horáková 11.12.2019, 12:01

Kokosky, linecké, rohlíčky...

Vosí hnízda, opilí čerti, modlitbičky, plněné ořechy, marokánky, ale i zázvorky či škvarkové nebo sádlové koláčky a samozřejmě perníčky. Vánoční cukroví je neodmyslitelnou součástí Vánoc, ačkoliv jeho výrobci při pečení často nadávají. Nejedna maminka nebo babička jistě alespoň jednou za život domácí sváteční náladu rozsekla řízným zvoláním: „Takovýho sr*ní s tím a vy už jste to sežrali?!“ Význam křehkých sladkých lahůdek je ale i jiný, než jen potěšit chuťové pohárky.

Tradice vánočního cukroví totiž sahá až do poloviny 16. století. Tehdy si děti vyráběly malé postavičky ze sušeného ovoce, se kterými si nejprve hrály a poté je mohly i sníst. Později se přešlo na těsto zadělané z mouky z vlastní úrody, z nějž hospodyně vykrajovaly nejrůznější tvary, často šlo o hospodářská zvířata. Cukroví totiž mělo hlavně ochrannou funkci a právě kousky ve tvaru třeba prasat či krav měly znamenat, že se dobytku nic nestane. Vyrábělo se ale i cukroví ve tvaru kruhu, které mělo symbolizovat slunce a zavěšovalo se po domě (aby stavení chránilo před temnými silami) nebo na ovocné stromy, kterým zase na příští rok mělo zajistit bohatou úrodu.

Podoba cukroví, kterou známe dnes, se začala ustalovat výrazně později, a to až ve století devatenáctém. Už to nebyl jen prostředek pohanských zvyklostí, ale lahůdka, do které patřilo například vzácné koření, a proto patřilo cukroví především do bohatých domácností. Peklo se i z vánočkového těsta a populární byly karamely, kterými se zároveň zdobily stromečky. Ti chudší se tomu ale chtěli přiblížit, a tak vyráběli cukroví třeba z pepře nebo česneku zkrátka z toho, co měli po ruce.

Ve městech se také objevovaly tzv. medáky, pečené placky ze směsi medu, cukru, vajec, másla, mléka a mouky, které se potíraly čokoládovou polevou. Na vesnicích se naopak peklo škvarkové cukroví. Typy vánočního cukroví se navíc liší také podle zemí. Třeba Romové na svátky tradičně pekli moučník zvaný šinga, v Belgii a Nizozemí je zase oblíbené křehké pečivo spekulatius. Co máte nejraději vy?

Podobné články

Doporučujeme

Další články