fb pixel
Vyhledávání

Proč je česká a moravská jitrnice jednou z nejzdravějších potravin současnosti

I když se to nezdá, jitrnice obsahuje samé dobré, výživné a zdravé složky, nezbytné pro fungování organismu.

Jarek Přichystal
Jarek Přichystal 27.1.2017, 07:50

Už dost bylo vlezlého poučování o tom, co máme jíst a co ne. Přestaňte nás už otravovat svými kecy o 'zdravé výživě'! Zdraví přece záleží ve správné míře. My budeme jíst to, co je pro nás dobré. Například jitrnice.

OcCW0vDM72CKzsQmL7yn9WQhuxBrp1M2pTk1SYsk0NBXC0uwM8i7qfMGdUh_EgFUOh6NYKQ profimedia.cz Jitrnice obsahuje samé dobré, výživné a celkově zdravé složky. V našich krajích se většinou dostanete ke dvěma základním typům jitrnic, a to k jitrnicím českým a jitrnicím moravským. I v této nezbytné součásti každé zabijačky se tak projevují rozdíly mezi oběma historickými zeměmi. Čechy a Morava totiž dřív byly politicky značně autonomní a významná moravská města jako Brno, Olomouc či Znojmo se například nikdy nepřidala k husitství. Moravská jitrnice se skládá z pomletého masa z vařené vepřové hlavy, vařené kůže a syrových jater. Oproti tomu česká jitrnice se dělá z laloku podbradku a bůčku a vedle jater jsou v ní ještě plíce, slezina a houska. V jitrnicích obou typů pak nechybí ani vývar a nepostradatelné koření - sůl, mletý pepř, nové koření, majoránka, zázvor a česnek. Existují různé další místní varianty, všem je ale společné, že se plní do střívek. A teď se podívejme na jednotlivé složky jitrnice a jejich přínos pro zdraví, krásu a pohodu.

1. Vepřové plíce a slezina

M3khBzj7AAl1RaBciD68qDMsUCXe7i3eZb7OLRM1p78OzfSgbF1QXUT7Dn1QhxoJbRMmlVs profimedia.cz Plíce se skládají z hladké svaloviny vaziva a elastických vláken. Obsahují vápník, který má v lidském těle mnoho funkcí, zejména při výstavbě kostní hmoty, ionty vápníku jsou nezbytné při srážení krve, přenosu vzruchů v nervových buňkách, smršťování svaloviny a propustnosti buněčných membrán. Ovlivňují též výši krevního tlaku a spolupodílejí se na regulaci pH vnitřního prostředí. Plíce též obsahují spoustu tělu potřebných vitaminů a stopových prvků.

2. Vepřová játra

NTKkGu3qXEvJ9eFTgSfvPTyZ41hE4o0q9M207qgC3lBkyzke-3BjJjtOvZDHWkmcYmbVqOw profimedia.cz Jedna z nejhodnotnějších potravin vůbec. Hmotu jater tvoří hlavně voda a bílkoviny, kterých je v játrech 18-21 %. Bílkoviny jater jsou tvořeny všemi nepostradatelnými aminokyselinami ve vyváženém poměru. Játra obsahují dost cholesterolu, ale také značné množství lecitinu - látky pomáhající snižovat právě koncentrace cholesterolu v krvi. Tím se problém cholesterolu řeší. Stačí ještě ke konzumaci jitrnic běhat, a je to úplně v pohodě. Čeho si na játrech, a tedy i na jitrnicích, velmi ceníme, je vysoké množství vitaminů rozpustných v tucích. Játra, a s nimi i jitrnice, jsou suverénně nejbohatším zdrojem vitaminu A. Vysoký je i obsah vitaminů D a B. Při chudokrevnosti jsou doporučována játra nejen pro vysoký obsah vitaminu B12, ale především pro značné množství železa. Neexistuje snad potravina, která by měla více železa než právě játra. Železo v játrech se nachází ve formě, která je nejvýhodnější pro vstřebání a zužitkování v těle člověka. Z dalších stopových prvků nalezneme v játrech velké množství zinku a mědi. Játra obsahují také taurin, látku, kterou znáte z energetických nápojů. Taurin se mimo jiné přidává i do kočičí stravy, protože jeho nedostatek způsobuje u koček degeneraci sítnice.

3. Vepřové maso

ppp modernfarmer.com Vydatný zdroj bílkovin, jedné ze základních součástí stravy. Bílkoviny jsou nezbytné pro obnovu tělesných buněk a pro tvorbu protilátek. Sportujete? Jitrnice zajistí stavební materiál pro vaši svalovou hmotu.

4. Vepřová kůže a střívko

fXuVJIiqzECM_qZG7JuxS_YT1UYuJdfx6mNsISnN6WJ7cTauofqxpYHUi54N4BeqqOyjthY profimedia.cz Obsahuje kolagen, základní stavební složku pojivových tkání. Kolagen je potřebný pro zdravé klouby, nehty, vlasy a pleť. V jitrnicích je ho habaděj, nemusíte kupovat drahé přípravky v lékárně, natož v drogerii.

5. Sůl

kXfv0zWm7ZCreDlT4cIAdIfghBGr6S8_GNaCibJWuL4xaCu-0AkA9ZDHWkmcU2bVmd9yYYc profimedia.cz Bez soli, respektive iontů sodíků, buňky lidského těla nemohou absolutně fungovat. Při nedostatku sodíku se dostavují křeče, nepravidelný tep srdce a smrt. Konzumací aspoň jedné jitrnice denně toto nebezpečí spolehlivě odvrátíte. Příliš mnoho soli sice škodí, v jedné desetidekové jitrnici je ale asi zhruba 1,5 g soli. Doporučený denní příjem soli by neměl přesáhnout 5 gramů denně.

6. Česnek

iYEibDg0lB37itwmlWz5k05LHY4PNhMl-Qn16an3YIDuAUekaSIJlckc0-ZVKF_y0DTr_l4 profimedia.cz Česnek je jeden z pokladů světa potravin. Snižuje krevní tlak, sráží hladinu špatného cholesterolu a má antiseptické a antibiotické účinky.

7. Majoránka

jF7V2YOOtdU-GK4ilbZOft2ewht7jzzUaFwHVPBPntJzr3w7Go_ekVpJnFNm1ajfQ2G0a00 profimedia.cz Vzbuzuje chuť do jídla a podporuje tvorbu žaludečních šťáv, a tím i trávení. Působí rovněž proti nadýmání, takže po snědení jitrnice můžete klidně jít i do divadla. Uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Pomáhá též při ženských onemocněních!

8. Nové koření

QM3QldHvho88-95Lgi6COoEiBteAxffjOxX1xpQzT7BSAbFn3kuC3JYF2A-ikeSbnx3wJ4k profimedia.cz Vlastně sušené plody pimentovníku pravého, který stejně jako Usain Bolt pochází z Jamajky. Nové koření podporuje chuť k jídlu a vylučování žaludečních šťáv

9. Pepř černý

ZA3lkogL1ryrEytPJA5ntaThe9BvKHwPgb18Y83J3coKC-K3c4jnmrPGNQg_0sEU-t5NIGQ profimedia.cz Pochází z Indie, kde se užíval už ve starověku, dnes se však dováží z různých tropických zemí. Je to nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních. Podporuje fungování trávicího traktu a redukuje množství prdů. Černý pepř má také antioxidační účinky.

10. Houska

ZcnJvHA433zBEm0QKX5J4x67Tf4cf7z5u0t50GXINCI-VULk2VLZRBlsIzaleK9CAIQ7To4 profimedia.cz Bohatý zdroj sacharidů, které jsou významným zdrojem energie. Bez vydatného zdroje energie se neobejdete ani při sportu, ani při intenzivní duševní činnosti. Kdyby muslimští Somálci jedli jitrnice, nemuseli by mít dneska problém.

11. Zázvor

-Uif2W1mvcXPTndiL11Oft2ewhsaiW85mNbLzSKO0ERE8Jg3Go_eslpJnFNm1ajfQ2G0a00 profimedia.cz Další ze zázraků přírody. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky, podporuje chuť k jídlu, pomáhá proti nevolnosti při cestování. Skvělá zpráva pro ženy je, že zmírňuje nevolnost při těhotenství. Mírní potíže při chřipce a rýmě, zmírňuje bolesti hlavy a prokrvuje i vaginální sliznice. Vidíte sami. Jitrnice je jednou z nejzdravějších potravin. Pokud je budete pravidelně konzumovat, máte šanci na dlouhý a plnohodnotný život!

A TADY se podívejte na 8 důkazů, že Praha je hnusná a falešná.

Podobné články

Doporučujeme

Další články