fb pixel
Vyhledávání

Představujeme ty nejlepší recepty z borůvek. Víte proč jsou považovány za zázrak přírody?

Zdroj: Tesco

Fialová bobule je koncentrovaný zázrak přírody. Borůvky mají neuvěřitelně široký výčet zdravotních benefitů a jejich pravidelné konzumace vás zaručeně udrží v kondici. Pokud nemáte to štěstí a nenasbíráte si borůvky přímo v lese, pak se asi vaší volbou stanou borůvky z obchodu. Nejčastěji se jedná o tzv. kanadské borůvky, které jsou výrazně větší, chuťově srovnatelné s lesními, jen po nich nebudete mít fialovou pusu. Již druhým rokem je dodavatelem borůvek do obchodů Tesco odbytové družstvo Čerstvě utrženo resp. jejich farmy na jižní Moravě v Hovoranech a Velkých Bílovicích. Neváhejte a stavte se pro koncentrovanou dávku zdraví.

redakce G.cz 11.9.2020, 13:40

Sedm důvodů proč bychom měli konzumovat borůvky:


​​​​​​1) Obsahují antioxidanty, které zachytí volné radikály, tím zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí jejich degenerativním onemocněním. Jsou obsaženy hlavně ve slupce borůvek.

2) Zpomalují známky předčasného stárnutí např. vrásky, stařecké skvrny, šedý zákal, osteoporóza, vypadávání vlasů, demence a Alzheimerova choroba.

3) Posilují imunitní systém, podpoří vás při boji proti chřipce, angíně, pomáhají regulovat vysoký krevní tlak.

4) Podporují dobrý zrak, pomáhají zregenerovat oční sítnici a zlepšují adaptaci na ostré světlo. Pomáhají předcházet vzniku šerosleposti, a pokud už potíže s viděním za šera máte, pomohou vám je výrazně zmírnit.

5) Pomohou v boji jak proti průjmu (sušené), tak proti zácpě (čerstvé).

6) Zklidňují nervy a působí proti stresu.

7) Snižují tzv. "špatný cholesterol".

Recepty na borůvkové pochoutky

Borůvky jsou vítaným pomocníkem v kuchyni, hlavně u sladkých receptů jsou výbornou dekorací a skvěle podtrhnou chuť každého receptu, ať už se jedná o dort, oblíbené cupcakes nebo smoothie. Inspirovat se můžete i našimi recepty, které naleznete níže.

Dort - borůvkové zrcadlo

Ingredience

Na korpus:

150 g máslové sušenky

80 g másla

Na krém:

500 g měkkého tvarohu

250 g mascarpone

200 g moučkového cukru

100 g smetany ke šlehání

5 ks želatina v plátcích

½ borůvkového rozvaru

Na borůvkový rozvar: 350 g borůvky, 40 g třtinového cukru

Na vrchní vrstvu: ½ borůvkového rozvaru, 2 želatina plátky

Postup přípravy:

  1. Sušenky rozdrtíme, smícháme s rozpuštěným máslem a směsí vyložíme dortovou formu o velikosti 20cm. Necháme odpočinout cca 30 minut v lednici.

  2. Předtím, než se dáme do přípravy krému, uděláme si borůvkový rozvar. Borůvky rozmixujeme, smícháme s cukrem a přivedeme k varu. Poté vaříme ještě 10 minut a přepasírujeme přes sítko. Výslednou tekutinu si rozdělíme na dvě poloviny.

  3. Do mísy si dáme mascarpone, cukr a smetanu. Šleháme asi 3 minuty, až se vše spojí, začneme postupně zašlehávat tvaroh. Polovinu borůvkového rozvaru přivedeme k varu, odstavíme z plotny a přidáme lehce vymačkanou želatinu, kterou jsme nechali 5 minut namočenou ve vodě. Do borůvkového rozvaru s želatinou dáme jednu lžíci tvarohového krému, promícháme a poté vše vlijeme do tvarohové směsi a důkladně rozmícháme. Výsledný krém naneseme na sušenkový základ a vložíme na 3 hodiny do lednice.

  4. Druhou polovinu borůvkového rozvaru přivedeme k varu a přimícháme dva vymačkané plátky želatiny, které jsme nechali 5 minut namočené ve vodě. Vzniklé želé necháme chvilku zchladnout a velmi opatrně, nejlépe pomocí lžíce, rozléváme na povrch dortu. Necháme ztuhnout v lednici nejlépe do druhého dne.

Makovoborůvkový koláč

Ingredience

300 g mletého máku

2 lžičky prášku do pečiva (bezlepkového)

4 vejce

180 g třtinového cukru

100 ml smetany ke šlehání

velká hrst borůvek nebo malin

Na náplň a ozdobu: 250 ml smetany ke šlehání, 1 mascarpone, borůvková marmeláda, borůvky, maliny, máta

dortová forma o průměru 24 cm

Postup přípravy:

  1. Vejce s cukrem smícháme a přidáme mléko nebo smetanu.

  2. Mletý mák smícháme s práškem do pečiva a přidáme „mokrou“ směs.

  3. Do těsta zlehka vmícháme ovoce.

  4. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem.

  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 40 až 45 minut.

  6. Když koláč vychladne, vyjmeme ho z formy a odstraníme pečicí papír. Koláč rozřízneme podélně na dvě části. Šlehačku smícháme s mascarpone.

  7. Korpus pomažeme borůvkovým džemem a krémem.

  8. Ozdobíme ovocem a lístky máty.

Borůvkovo – jogurtové cupcakes s ovesnými vločkami

Ingredience

Těsto:

150 g Hera máslová příchuť

150 g krupicového cukru

150 g polohrubé mouky

1 čajová lžička kypřícího prášku na pečení

3 vejce

75 ml jogurtu

60 g ovesných vloček

10 ks košíčků na pečení

Dekorace: Cukrářská poleva světlá, ½ šálku borůvek nebo jiné lesní ovoce, plátky pražených mandlí

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.

  2. Vyšleháme cukr s rostlinným tukem Hera máslová příchuť a postupně přidáme všechna vejce.

  3. Vymícháme dohladka, přidáme prosátou mouku, jogurt, prášek do pečiva a ovesné vločky a vypracujeme do hladkého těsta.

  4. Připravené formičky na muffiny plníme těstem do 2/3 a pečeme cca 20 – 25 minut.

  5. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout.

  6. Mezitím si rozehřejme cukrářskou polevu. Tu rozetřeme na povrchu muffinu a ještě nezatuhlou dozdobíme lesním ovocem a opraženými plátky mandlí.

Energy drink s ananasem borůvkami a jablky

Ingredience

1 ananas

4 jablka

200 g borůvek

400 g bílého jogurtu

Postup přípravy:

  1. Ananas oloupejte a očistěte. Jablka zbavte jádřince.

  2. Ananas i jablka nakrájejte na větší kostky.

  3. Přidejte borůvky a jogurt, směs rozmixujte.

  4. Ozdobte čerstvými borůvkami.

TÉMATA

Podobné články

Doporučujeme

Další články