fb pixel
Vyhledávání

Páteční večeře (nejen) pro gurmány: Zapečené slávky s bylinkovou krustou

Dobrého jídla není nikdy dost! A navíc, život je moc krátký na to, aby se jedly špatné věci.

Nikola Nádvorníková
Nikola Nádvorníková 17.2.2017, 11:00

Suroviny na 4 porce:

1 kg slávek

Na marinádu:
3 lžíce majonézy Hellmann´s Originál
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
1 - 2 lžičky rýžového octa
1 lžíce nakrájených stonků koriandru
½ chilli papričky

Na drobenku:
3 plátky toustového chleba
½ jarní cibulky
½ hrsti koriandru
sezamová semínka bílá i černá
sůl, pepř


Postup:

Troubu rozehřejte na 220°C program grilování.

Slávky omyjte ve studené vodě a zbavte je nečistot. Slávky, které jsou otevřené, vyhoďte, nejspíše budou zkažené. Vyskládejte je na plech a dejte do rozpálené trouby péct na 15 minut. Měly by se do té doby všechny otevřít.

V misce si mezitím vytvořte marinádu. Smíchejte majonézu, sójovou omáčku, rybí omáčku a rýžový ocet. Stonky koriandru zbavte kořínku, pokud ho tam máte, a dobře omyjte. Poté koriandr spolu s chilli papričkou nakrájejte na drobno a přidejte k marinádě. Dobře promíchejte.

Pomocí vidličky ze skořápek vyndejte slávky a přendejte do misky s marinádou a promíchejte, aby se ochutil každý kousek.

Toustový chleba nakrájejte na malé kostičky a vložte do misky. Jarní cibulku a koriandr nakrájejte na drobno a smíchejte s toustovým chlebem. Lehce osolte a opepřete.
Skořápky od slávek rozdělte a do každé poloviny vložte jednu slávku se lžičkou marinády. Zasypte drobenkou a trochou sezamových semínek. Plněné slávky vložte na plech a dejte zapéct do trouby na 10 minut do zezlátnutí.

Podobné články

Doporučujeme

Další články