1. Česko
Profimedia
Takhle si je dělá většina z nás. Umíchat těsto, osmažit, potřít marmeládou, zabalit a nazdárek. Receptů máte na internetu hafo, my osobně doporučujeme do těsta nepřidávat cukr, jednak je to pak moc sladké a taky se to víc připaluje, ale jet jenom vyloženě kombinaci hladké mouky, mléka a vajíčka. A špetku soli.
2. USA a Kanada
www.cookingclassy.com
Už máte slinu jako oprať? My taky. Tohle je klasika, kterou vídáte ve všech amerických filmech. Pokud nemáte javorový sirup, nedělejte Babicu a tyhle pancakes nedělejte vůbec. Jinak těsto se umíchá z vajec, mléka, cukru, trochy másla, mouky a hlavně nezapomeňte na kypřící prášek. Smažte na másle. Chrocht.
3. Austrálie
eatlittlebird.com
Australané jim říkají "pikelets" a většinou je konzumují k odpolednímu čaji. Ingredience? 100 g mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička cukru krupice, špetka soli, 1 vajíčko, 150 ml plnotučného mléka. Smažte na másle, servírujte s džemem a zakysanou smetanou nebo šlehačkou. Nelíbí? Jedeme dál.
4. Anglie
www.taste.com.au
Stejné těsto jako děláme my. Akorát že Britové si palačinky pocákají citronem a pocukrují. Zkuste to, je to docela příjemná záležitost.
5. Rakousko
www.food52.com
Kaiserschmarrn. Je to takový trhanec. Skvělá věc na snídani. Smíchejte mléko s moukou, přidejte vejce, cukr, citronovou šťávu, trochu soli, změklé máslo, jablka a rozinky.
6. Čína
zestysouthindiankitchen.com
Pokud to budete hledat v meníčku, pak pod názvem Cong You Bing. Hlavní ingrediencí je pórek a palačinky si namáčíte do speciálního dipu ze sojovky. Celý recept najdete tady.
7. Francie
www.bonappetit.com
Crêpes. Už i u nás používáme pro palačinkárny výraz creperie. Francouzi milují palačinky. Udělejte si je třeba s lískooříškovou omáčkou. Recept najdete tady.
8. Finsko
www.kotikokki.net
Pannukakku. Palačinka, která se od té naší jinak neliší, až na to, že se nesmaží, ale peče v troubě.
9. Řecko
culinaryflavors.gr
Říká se jim tiganites a přidává se do nich řecký jogurt, med a skořice. Recept si nastudujte zde.