INGREDIENCE:
Makronky
102 g bílků
51 g cukru krupice
112 g mletých mandlí
204 g moučkového cukru
potravinové barvivo (nepovinné)
Krém ze slaného karamelu
120 g cukru krupice
30 g másla
130 g smetany ke šlehání
110 g másla
1-2 špetky soli
POSTUP:
1) Hlavně dobře míchat
Mleté mandle promíchejte s moučkovým cukrem, a pokud nejsou moc jemné, ještě je společně rozmixujte a prosejte je skrze jemnější sítko. Bílky vyšlehejte do pěny a potom k nim postupně přisypávejte krupicový cukr. V tuto chvíli můžeme přidat potravinářské barvivo. Do pevného sněhu přidejte polovinu mandlové směsi a zamíchejte, aby se vše propojilo, z bílků je totiž třeba dostat vzduch. Ze zbývající mandlové směsi přidejte opět polovinu a dobře zamíchejte. Dbejte na to, aby po stěnách a na dně nádoby nezůstaly nepromíchané části. Napotřetí přisypejte zbytek mandlové směsi a znovu zamíchejte. Těstem naplňte cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou.
2) Šablona vám usnadní práci
Plechy si vyložte pečicím papírem, pod který můžete dát šablonu s předtištěnými vzory makronek. Na plech nastříkejte směs. Šablonu poté vyndejte a s plechem silně bouchněte o stůl tak, aby se uvolnily vzduchové bublinky a praskly. Makronky nechte zaschnout na plechu asi 30-60 minut. Ideální je, pokud se po této době můžete makronek zlehka dotknout a hmota se vám nepřilepí na prst.
3) Připravte si slaný karamel
V hrnci rozpusťte cukr a nechte zkaramelizovat. Vypněte plotýnku a do karamelu přidejte 30 g másla. Po troškách přilijte i ohřátou smetanu a vymíchejte dohladka. Přidejte jednu nebo dvě větší špetky soli. Dejte do lednice vychladit.
4) Pečlivě upečené
Makronky pečte na 135°C 12-16 minut. Upečené makronky by se neměly hýbat po poklepání na skořápku, jinak totiž nejsou zespodu dopečené a nešly by z papíru odloupnout. Nechte je na plechu vychladnout a poté je sloupněte z pečicího papíru. V robotu vyšlehejte 110g změklého másla a přidejte k němu karamel. Umixujte v hladký krém a makronky jím naplňte.
A máte hotovo!
A tady se ještě inspirujte na doma i na cesty – 11 typických pouličních sladkostí (+2 slanosti) světových velkoměst.