1. Čokoláda roste na stromech
Čokoládu si můžete vyrobit, potřebujete k tomu kakaové boby, což jsou semena tropické rostliny zvané kakaovník. Tento tropický strom roste především v Jižní Americe, Africe, Indii a Indonésii. Shrnuto a podrženo – v oblastech okolo rovníku. U nás bohužel.
2. Jak se vyrábí čokoláda?
Mezi největší producenty kakaových bobů patří zejména Pobřeží slonoviny, Ghana, Indonésie, Nigérie či Kamerun. A jak se z této suroviny získá pochoutka, po které se vám teď sbíhají sliny? Boby se kvasí, suší, praží. Pražením se odstraní z bobů zbytková voda, rostou totiž v oblastech s velkou vlhkostí, a tak jí obsahují hodně. Upražené boby je pak nutné rozlousknout, čím se dostanete k samotnému čokoládovému jádru, které pak ve hmoždíři zpracujete na kakaový prášek, což je základ pro výrobu čokolády.
3. Je to dávný vynález
Prapůvod čokolády sahá daleko do minulosti, Mayové a Aztékové, původní obyvatelé střední Ameriky, si pochutnávali na čokoládě ještě před příchodem Evropanů. Jako první dovezl kakaové boby do Evropy Fernando Cortéz. Aztékové si pochutnávali na čokoládě během slavnostních obřadů a ochucovali ji vanilkou a dalším kořením. Byla podávána jako nápoj. Není divu, že se čokoláda po dovezení do Evropy rychle rozšířila, postupně se začala vyrábět i v tuhé formě. Tabulková čokoláda vznikla v roce 1847.
4. Čokoládová tyčinka a atentát na Churchilla
Němci se údajně pokusili o atentát na Winstona Churchilla podstrčením výbušné čokoládové tyčinky. Atentát se nezdařil, tabulka čokolády s výbušninou byla včas odhalena a k premiérovi se tato „pochoutka“ nazvaná Peters Chocolate nedostala. Mělo se jednat o velmi tenkou vrstvu hořké čokolády s výbušnou náplní.
5. Čokoláda a zdraví
Pokud čokoláda neobsahuje výbušninu, pak má na lidský organismus léčivé účinky. Ale pozor, například pro psy a kočky je toxická. O jejích blahodárných účincích věděli už Mayové a Aztékové a k tomuto poznání došla později i naše civilizace. Léčivé účinky se ale dostávají do křížku s těmi vedlejšími. Čokoláda totiž obsahuje velké množství tuku a je tedy kalorická. Proto ji není možné konzumovat ve velkém množství, doporučená denní dávka je přibližně 50 gramů.
6. Čokoláda se dostala i na známky
Známky s čokoládou vydávají převážně země, které produkují kakaové boby, je to totiž často jejich hlavní vývozní artikl, ale pak také státy, které z této suroviny čokoládu vyrábí, což je příklad Švýcarska a Belgie. Na známce vydané švýcarskou poštou je vyobrazen dílek čokolády, ale to není všechno. Tato známka byla dokonce napuštěna čokoládovým aroma. Belgická pošta šla dokonce ještě dál, když dodala svým známkám čokoládovou příchuť. Čokoláda je totiž jedním ze symbolů Belgického království.
A zde si můžete přečíst o tom, že lahev Coca-Coly v roce 1880 stála 5 centů a obsahovala 3,5 gramu kokainu.