fb pixel
Vyhledávání

Nejlepší jídlo proti kocovině vyrobili Vietnamci: znáte historii polévky pho?

+ DALŠÍ 1 FOTKA

Všichni ji máme rádi, ale většina z nás vlastně ani neví, jak se polévka „phở“ doopravdy čte. Někdo říká, že fo, fu a někdo, že fá. Každopádně se jedná o jedno z nejoblíbenějších vietnamských jídel na světě, jehož původ se vysvětluje složitě. Prý je to, jako kdyby se někdo Čechů zeptal, odkud se vzala bramboračka nebo smažený sýr. Každopádně kolébkou jídla má být severovietnamská provincie Nam Định, avšak posléze se tenhle vyprošťovák začal těšit oblibě na různých místech země a i v hlavním městě Hanoji.

Martin Miko
Martin Miko 5.4.2018, 16:52

Pho je dlouholetý hit vietnamské kuchyně

Vzhledem k tomu, že v České republice žije zhruba 60 tisíc Vietnamců a valná většina z nich se živí pohostinstvím nebo maloobchodem, je vysoce pravděpodobné, že jste tu už narazili na jeden z nejoblíbenějších vietnamských pokrmů, polévku pho. Jedná se o silný vývar s placatými nudlemi a nespočetně variant dalších surovin.

Klasickými verzemi této polévky jsou Pho bo, což je vývar, nudle, hovězí maso, jarní cibulka, mungo klíčky a bambusové výhonky, a Pho ga, což je totožná věc, avšak s plátky kuřecího masa. Obě polévky jsou dochuceny rybí omáčkou, chilli, limetkou nebo oblíbenou omáčkou srirachou. Důležité je, aby byl vývar čistý a poctivý, takže by se měl vařit v průměru kolem 5 až 9 hodin.

Za Pho můžou i Francouzi

Nikdo v podstatě nezná přesnou dobu, od které se pho začalo vařit a podávat na stůl, dle historických pramenů se ví, že se tak událo někdy začátkem 20. století v severvním Vietnamu, kde se v té době nacházela poměrně početná francouzská kolonie, která pokrm pho výrazně ovlivnila. Francouzi se totiž po napoleonských válkách nacházeli nejen v Kambodži, ale i v jižním Vietnamu (například město Da lat a další). Vietnamci servírovali Francouzům převážně vepřové maso, avšak Francouzi byli zvyklí na vařené a dušené hovězí. A tak naučili Vietnamce dělat pokrmy v hovězí variantě, která se velice rychle ujala. Vývary se začaly připravovat i z hovězích a telecích kostí, čímž dostala chuť nový rozměr.

Pho se vařila tedy zpočátku jen s hovězím masem a po roce 1940 byla obohacena i o kuřecí verzi. Důvodem byl nedostatek hovězího masa během napadení Vietnamu Japonskem. V roce 2007 se termín pho dokonce dostal do Oxfordského slovníku a oblíbený pokrm se zařadil na seznam světových delikates.

Jedná se pravděpodobně o nejspolehlivější lék na kocovinu, který byl ozkoušen mnoha lidmi. Tahle polévka skutečně nejedné kňučící trosce pomohla v těžkých pomejdanových časech. Jestliže jste lahůdku ještě na opici nevyzkoušeli, tak rozhodně doporučujeme do ni brzy smočit lžíci.

A zde je 7 důvodů, proč je jídlo lepší než sex.

Podobné články

Doporučujeme

Další články