fb pixel
Vyhledávání

Mlsouni, pozor! Dnes je Mezinárodní den zmrzliny k snídani

Může se vám to zdát jako naprosté šílenství, přesto je první sobota v únoru oficiálně Mezinárodním dnem zmrzliny k snídani. Jak tento den vznikl, proč zrovna v únoru a je zmrzlina v zimě vůbec zdravá? Koukněte na sladký zoubek tohoto nevšedního svátku a oslavte ho ve velkém stylu.

Nikola Nádvorníková
Nikola Nádvorníková 4.2.2017, 08:29

Zmrzlina, na první pohled ochucená ledová směs, na ten druhý – detailnější – umění dokonale vyvážené chuti několika kvalitních surovin, a na ten třetí zjistíte, že zmrzlina umí být tím nejlepším přítelem, který zná řešení na každý životní problém, ke kterému stačí pouhá lžička.

Zmrzlina, nejlepší přítel člověka
Každému z nás občas život připraví nepříjemné překážky, které nám na chvíli navodí pocit, že jsme ti největší smolaři na světě. V ideálním světě by bylo řešením se těmto problémům postavit, jenže realita je často velmi jiná… Raději se schováme pod peřinu s kyblíkem ledového štěstí, které si v menších či větších dávkách dopřáváme tak dlouho, dokud nás neskolí tzv. jídelní kóma.


Koho to napadlo?
Podobně tomu bylo i u zakladatelky tohoto na výsost brilantního svátku. Psala se 60. léta, když v New Yorku udeřila sněhová bouře, která omezila vycházení z domu na minimum. Vystresovaná Florence Rappaport se ocitla se svými hyperaktivními, zábavu hledajícími dětmi v malém domě v Rochestru. Jelikož už nedokázala vystát jejich neustálý křik a dotazy ohledně zábavy, rozhodla se „zacpat“ jim pusu tím nejjednodušším způsobem, zmrzlinou. Oznámila jim, že dnes je Den zmrzliny k snídani a dopřála jim do misky lahodnou pochoutku, aby od nich měla klid. A protože si děti nejlépe pamatují ty nejméně důležité věci, o rok později vyžadovaly zmrzlinu znova, stejně jako roky následující.


Je to vůbec zdravé?
Jedním z mýtů, který provází konzumaci zmrzliny v zimě je ten, že zvyšujete šance na onemocnění. Avšak - vztah mezi zmrzlinou a venkovní teplotou není nijak prokázaný. Ba naopak – v zimě tělo při konzumaci nezažívá takový teplotní šok jako v létě. Proto neváhejte a připravte sobotní snídani ve jménu této delikátní laskominy, která potěší malé i velké strávníky.


Pro inspiraci
Chcete-li tomuto dnu dodat krapet pompéznosti, vyzkoušejte například zmrzlinové cookies, které nejenom dobře chutnají, ale budou se i krásně vyjímat na fotografiích na Instagramu.


Zmrzlinové cookies

125 g rostlinného tuku Hera máslová
100 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového cukru
1 vejce
175 g hladké mouky
100 g čokolády
1 balení stračatelové zmrzliny

Postup:
Troubu předehřejeme na 200 °C (180 °C horkovzdušná). Na pečící plechy vložíme pečící papír. Heru, cukr, vanilkový cukr a vejce ušleháme pomocí ručního mixéru do hladka.
Do směsi přidáme mouku a nalámanou čokoládu. Po lžičkách dáme těsto na pečící papír s dostatečnou vzdáleností. Pomocí lžičky těsto lehce přitiskneme, aby nám vzniknul rovný povrch. Cookies pečeme dozlatova 10-15 minut v předehřáté troubě. Poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Dále spojíme cookies pomocí zmrzliny a vytvoříme sendvič. A můžeme servírovat.

A TADY se podívejte, jak originálně potěšit na Valentýna.

Podobné články

Doporučujeme

Další články