1. Plněná omeleta
Asi ta nejjednodušší změna, kterou můžete udělat. Místo míchaných vajíček si začněte dělat omelety. Ale nikoliv ty francouzské zavinovačky, co jsou zlaté na povrchu a hezky mazlavé uvnitř. Tahle přehazovačka je tradičním jídlem v amerických dinerech a hravě vás nasytí až do večeře. Do omelety ze tří vajec přihodíte cokoliv, co vám přijde pod ruku - nakrájenou šunku, nastrouhaný čedar, naložené houby. Buď všechno naráz, nebo to den ode dne kombinujte. Výsledkem je plněné vajíčkové blaho, které jen tak neomrzí.
2. Eggs en Cocote s kozím sýrem
S tímhle receptem je pravda trochu práce, ale klidně si ho můžete odnést do práce. Eggs en Cocote není žádná sprosťárna, jde o vejce zapečená v malých keramických nebo skleněných mističkách, často s dalšími ingrediencemi. I tady se dá hodně experimentovat - oblíbené recepty počítají se třemi složkami. Na dno dáte v našem případě rajče (ale hodí se sem skvěle i houbová smaženice), které zakápnete celým vajíčkem a na vrch přidáte sýr. Pak už mističky vložíte do trouby - většinou se upravují v pekáčku naplněném do 3/4 výšky mističek vodou. Vřící voda dokonale zpracuje ingredience a vaší odměnou je mistička s báječnou směsí, která se skvěle hodí k topinkám či toastům.
3. Portugalská pečená vejce s chorizem a ricottou
Tahle pečená vejce jsou trochu snazší než předchozí recept. Připravíte si směs z nakrájených paprik, cibule a česneku. Podusíte na pánvi a spolu se všemi šťávami vlijete do malého pekáčku. Na ten pokladete plátky choriza, vyprsknete odpovídající množství volských ok a vložíte do trouby. Těsně před vyjmutím posypete ricottou a následně servírujete individuálně rozkrájené porce, opět s topinkami či toasty.
4. Chilaquiles s vejci a salsou
Trocha Mexika v kuchyni nemůže uškodit. Pokud chcete křupavější snídani, není třeba vejce spálit na troud. Míchaná vajíčka můžete jednoduše posadit na křupavý základ, který vyrobíte z tortillových chipsů. Smíchejte kuřecí nebo hovězí vývar s trochou salsy a do této směsi ponořte hrst chipsů. Přiveďte k odpovídající teplotě a servírujte jako lůžko, na které pokladete míchaná vajíčka. Chipsy namočením trochu změknou, ale nesmí se rozpliznout. S trochou cviku zvládnete tenhle recept stejně rychle jako míchaná vajíčka, ale chuťově se dostanete úplně jinam.
5. Tex-mex migas
Ještě jednodušší variantou předchozího receptu jsou tzv. migas nebo-li drobky. V Texasu a v Mexiku se tak říká směsi tortillových chipsů, salsy, fazolí, vajíček a dalších ingrediencí podle chuti, naprudko připravované a neustálé promíchávané na pánvi. Můžete si ji připravit do křupava nebo s krásně nadýchanými vajíčky, to už záleží jenom na vás. Fantazii se meze nekladou.
6. Menemen
Turecká specialita, ke které budete potřebovat hodně chleba. To abyste tu pánvičku několikrát objeli kolem dokola, až v ní nezbude ani kapka sosu. V olivovém oleji zpracujte nakrájené papriky, rajčata a cibuli. Až to všechno pustí šťávu, přidejte odpovídající počet vajec a míchejte. Vzniklá směs je vynikající s chlebem nebo plackami.
7. Shakshuka
Recept podobný menemenu pochází ze severní Afriky. Začnete cibulkou, kterou v olivovém oleji necháte zkaramelizovat. Pak přidejte papriky, rajčata, podle chuti klidně i fazole nebo houby. Rozdíl je v tom, že vajíčka se nemíchají. Jednoduše jim na pánvi udělejte trochu prostoru a vyklopte je jako volská oka. Horká omáčka jim pomůže rychleji se zatáhnout, zároveň budou křupavá a skvěle doplní okolní směs.
A TADY máte báječný recept na kuře pečené v solné krustě.