fb pixel
Vyhledávání

Recept na velmi jednoduchý a hlavně dobrý knedlík

Uvaříte si ho doma líp a dřív, než byste pro něj stihli zaběhnout do obchodu.

Nikola Nádvorníková
Nikola Nádvorníková 15.8.2016, 10:50

Vyrobila jsem tucet knedlíků tvrdých jako kámen, pár nechutně slizkých exemplářů, které se ani nepokusily si zachovat svůj původní tvar, i několik vzácných kousků, po kterých se nadobro slehla zem hned poté, co jsem je vhodila do hrnce. Mé trápení nakonec ukončila až maminka, která mi názorně (třikrát) předvedla výrobu toho nejjednoduššího knedlíku, který kdy svět spatřil, a předala mi svůj osvědčený recept.

Na 1 pěkný buclatý knedlík budeš potřebovat:

2 vejce
3 včerejší, mírné okoralé housky nebo rohlíky bez máku, kmínu či soli (stáří a okoralost pečiva jsou zásadním klíčem k úspěchu)
½ pytlíku prášku do pečiva
350 g hrubé mouky
200 ml studeného mléka
sůl

Recept pochází z knihy Kuchařka pro mého muže od Veroniky Zemanové.

Vydalo nakladatelství Smart Press, 299 Kč www.smartpress.cz

Jak budeš postupovat:

1. Ze všeho nejdříve si nakrájej rohlíky nebo housky na přibližně centimetrové kostky a naházej je do velké mísy.

2. Následně si vezmi k ruce hodně velký hrnec, naplň jej ze ¾ vodou, přidej pár špetek soli, přiklop dobře padnoucí pokličkou a postav na silný plamen.

3. Zatímco se voda v hrnci ubírá svou jistou cestou k varu, pusť se do těsta na knedlík. K nakrájenému pečivu nasyp všechnu mouku, přisyp ½ pytlíku prášku do pečiva, přidej lžičku soli a všechno to promíchej vařečkou.

4. Poté do mísy rozklepni obě vejce a přilij všechno mléko. Vykasej si rukávy, své holé ruce ponoř do surovin v míse a tak dlouho je míchej a hněť, až se ti pod rukama zrodí tuhé těsto. Jednou z jeho vlastností je mírná nevyzpytatelnost, a tak se snadno může stát, že se ti bude až příliš lepit na ruce. Jakmile ho však zasypeš další dávkou mouky, lepit se rázem přestane. Bude-li těsto naopak nesoudržné a rozpadat se, vyřeší problém malé množství mléka.

5. Z úspěšně uhněteného těsta pak vytvaruj pěknou šišku plnoštíhlého tvaru, ovšem ne větší, než je tvůj hrnec. Pokud voda v hrnci ještě nevře, počkej, až se naplno rozklokotá.

6. Nyní odklop pokličku, knedlík vezmi do obou rukou a nech ho vklouznout do vařící vody. Hrnec hned zase přiklop, chvilku počkej, až se voda opět rozbublá, a teprve poté ztlum plamen na středně silný (voda se musí bez ustání vařit, jinak bude tvůj knedlík oslizlý).

7. Vařícímu se knedlíku odpočítej rovných 20 minut. Po jejich uplynutí odsuň pokličku a pomocí kuchyňského naběráku knedlík obrať břichem nahoru. Pak ho zase přiklop a nech vařit další čtvrthodinku.

8. V této chvíli by měl být tvůj knedlík uvařený, a tak se můžeš pustit do jeho výlovu. Vezmi si k ruce nějaký velký kuchyňský naběrák a vidličku a s jejich pomocí knedlík vylov z vody a polož na prkénko. Pro jistotu knedlík vertikálně překroj v jeho nejobjemnějších partiích a dloubni špejlí do jeho nitra – není-li tam ještě úplně uvařený, vypusť ho zpátky do vroucí vody a nech ještě 5 až 10 minut dovařit.

9. Hotový horký knedlík nakrájej ostrým nožem nebo nití na plátky a nes hrdě na stůl.

A tady se ještě podívejte na 12 skvělých receptů s marshmallow: budete se rozplývat blahem.

Podobné články

Doporučujeme

Další články