fb pixel
Vyhledávání

Polévka je grunt, kdo ji nejí, bude špunt! Uvařte si báječnou bramboračku!

Zajímavým rysem české bramboračky je schopnost být zítra podstatně lepší než dnes. Tuto následováníhodnou vlastnost je dobré mít na paměti a polévku uvařit den před plánovanou konzumací. K povaze bramboračky patří i to, že na sebe dokáže vzít nekonečně mnoho podob – někdy její chuť vylepšuje slanina, jindy rozklepnuté vejce, ale také strouhaný sýr anebo kapusta. Neboj se toho využít a přizpůsob svou bramboračku obrazu svému!

Nikola Nádvorníková
Nikola Nádvorníková 11.8.2016, 16:44

INGREDIENCE

Pro 4 osoby budeš potřebovat:

20 g sušených hub
3 velké brambory
1 mrkev
1 petržel (mám na mysli kořenovou zeleninu, nikoliv petrželku)
kousek celeru (velký asi jako výše uvedená mrkev nebo petržel)
1 cibuli
1 lžíci másla
1,5 l studené vody
70 g středně velkých krupek (v obchodě bývají k nalezení v blízkosti rýže a luštěnin)
3 lžičky sušené majoránky
1 lžičku kmínu
1 stroužek česneku
1 lžíci čerstvé petrželky, nadrobno nasekané
sůl a čerstvě mletý pepř

Recept pochází z knihy Kuchařka pro mého muže od Veroniky Zemanové.

Vydalo nakladatelství Smart Press, 299 Kč www.smartpress.cz

POSTUP

1. Ze všeho nejdříve si namoč sušené houby, aby měly dostatek času k nabobtnání. Nasyp je tedy do misky, zalij vroucí vodou a odsuň někam stranou, kde ti nebudou překážet.

2. Následně se pusť do přípravy zeleniny – z brambor pomocí škrabky sloupni slupku, omyj je pod tekoucí vodou a nakrájej na asi dvoucentimetrové kostky. Mrkev, stejně jako petržel a celer, oloupej škrabkou na brambory a pak ji nastrouhej na struhadle na silnější nudličky. Cibuli vybal ze slupky a ostrým nožem ji nakrájej na drobné kostičky. Také stroužek česneku vybal ze slupky a prožeň jej lisem na česnek.

3. Nyní si vezmi k ruce velký hrnec, vhoď do něj máslo a postav na mírný oheň. Jakmile se máslo beze zbytku rozpustí, přidej k němu cibulku, mrkev, petržel i celer a za občasného pošťuchování vařečkou je nech mírně osmahnout, jen tak, aby se z hrnce začala linout příjemná vůně.

4. K osmahlé zelenině nyní přidej nakrájené brambory, přilij 1,5 l studené vody, všechno to dobře promíchej a doposud mírný plamen zvedni na vysoký. Ještě do hrnce přihoď kroupy, kmín, sušenou majoránku, přiměřeně soli a pepře, a také houby, které však nejdříve rukou lehce vyždímej. Ještě jednou polévku promíchej vařečkou a pak ji přiklop pokličkou.

5. Ve chvíli, kdy polévka začne klokotat varem, uber pod ní polínko a nech ji vařit ještě dobrých 20 minut. Po uplynutí této čtvrthodinky by měly být brambory měkké, raději však jednu zkušební ochutnej.

6. V této chvíli je tvá bramboračka prakticky hotova, chybí v ní už jen prolisovaný stroužek česneku a nasekaná petrželka. Obé přidej do hrnce právě teď a polévku už nevař, aby česnek neztrácel na své aromatické síle.

7. Bramboračku nes na stůl až zítra, poté co ji na středním plameni pozvolna ohřeješ, spolu s dobrým a čerstvým chlebem.

A podle TOHOTO receptu můžete vyzkoušet bramborový salát s křenem.

Podobné články

Doporučujeme

Další články