fb pixel
Vyhledávání

RECEPT DNE: Raw pizza

Zdroj: smartpress.cz

Pizzerie se u nás rozmnožily jako houby po dešti. Ale raw pizzu v nich nenajdete. Připravte si ji dle tohoto návodu a na tu klasickou si už možná ani nevzpomenete.

Nikola Nádvorníková
Nikola Nádvorníková 29.7.2016, 12:30

Co potřebujete:

150 g / 1 šálek zlatého lněného semínka

300 g / 2 šálky kešu nebo mandlí

1 cibuli

240 ml / 1 šálek vody

hrst čerstvých bylinek – oregano, tymián, rozmarýn

na rajčatový protlak:

55 g / 1 šálek sušených rajčat
2 střední rajčata

2/3 šálku nasekané červené papriky
pár lístků čerstvé bazalky
½ šálku čerstvého koriandru
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžičku citronové šťávy
1 lžičku jablečného octa
sůl, černý pepř, oregano

na ozdobu:

1 papriku

hrst rukoly

100 g / 2/3 šálku černých oliv

1 červenou cibuli

Postup:

Lněné semínko rozemelte v mlýnku na kávu a namočte asi na 3 hodiny do vody (zalijte ho jen jedním šálkem vody, ať může nabobtnat a vy zároveň nemusíte vodu slévat). Mletý len totiž budete slévat jen se značným vypětím sil. Kdybyste si ale chtěli usnadnit práci a namočili celé semínko, budete mít jiný problém – v mixéru ho nerozsekáte.

Přesuňte namočený rozemletý len do mixéru a přidejte kešu, cibuli, vodu a bylinky. Umixujte kompaktní hmotu, ne příliš tuhou, ale ani příliš řídkou – trochu jako klasické těsto na pizzu. Tuto směs vložte mezi dva kusy potravinové fólie, rozválejte válečkem do tvaru pizzy a takové velikosti, jakou vám plát sušičky dovolí. Opatrně překlopte budoucí korpus z fólie na plát sušičky vyložený pečicím papírem a sušte asi 4,5 hodiny z každé strany.

Usušený korpus sundejte ze sušičky. Všechny ingredience na protlak spolu rozmixujte do požadované hladkosti a potřete korpus. Zeleninu na dokončovací fázi očistěte, pokrájejte a naaranžujte na pizzu tak, jak bude lahodit vašemu oku. Krátce se pokochejte a pizzu snězte, než zase stihne zvlhnout pod protlakem a zeleninou.

Recept pochází z Raw kuchařky, RAW pro zdraví a krásu, Jitky Adamové.

Vydalo nakladatelství Smart Press, 499 Kč www.smartpress.cz

Tip:

Sušené placky nemusíte dokončovat hned na první pokus. Můžete je zabalit do fólie a odložit do mrazáku, kde měsíc počkají, až někdy nebudete stíhat připravit včasnou večeři, pohoštění pro hosty nebo až si uděláte jednoduše líný den, kdy se vám nechce nic chystat a přesto se plánujete dobře najíst.

A tady jsou recepty na předchozí tři dobroty z knihy RAW pro zdraví a krásu, od Jitky Adamové.

Kulajda s houbičkami shiitake.

Kmínový chléb.

Guacamole.

Podobné články

Doporučujeme

Další články