Bramborové noky s čerstvými rajčaty, jihotyrolským špekem a sýrem Stelvio
PRO 4 OSOBY | STŘEDNÍ OBTÍŽNOST | DOBA PŘÍPRAVY 60 MINUT
INGREDIENCE
na noky
• 500 g moučných brambor
• 3 vaječné žloutky
• 120 g mouky
• 100 g jihotyrolského špeku
nakrájeného na kostičky
• trocha soli
• špetka muškátového oříšku
na dochucení
• 2 čerstvá (nebo sušená) rajčata
• 100 g sýra Stelvio
• 50 g olivového oleje
• čerstvá bazalka
• špetka soli
PŘÍPRAVA
Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kousky a nechte je vařit 20–25 minut v osolené vodě. Mezitím lehce orestujte jihotyrolský špek a nechte jej vychladnout. Slijte brambory a ještě teplé (ne vařící) je protlačte lisem na brambory, poté je nechte vychladnout. Rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte semínka a lehce je prohřejte na pánvi s trochou oleje, soli a bazalky. K bramborám přidejte žloutky, sůl, muškátový oříšek a kostičky špeku a poté vše propracujte v hladké těsto. Rychle vytvořte noky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Pomocí cedníku či sběračky noky přemístěte na pánev s rajčaty. Přidejte trochu šupinek sýra Stelvio a ihned podávejte.