fb pixel
Vyhledávání

18 fotek českého jídla z rumunského Banátu, které vám postaví vaše chuťové pohárky

Chcete-li hubnout, nejezděte do Banátu. Chcete-li dobře a zdravě jíst, jeďte do Banátu.
Zdroj: Foto: Pavel Vondráček

Domácí jídlo v Česku téměř neexistuje. Musíte za ním cestovat daleko na jih, do českých vesnic v horách nad rumunským Dunajem.

Pavel Vondráček
Pavel Vondráček 7.1.2016, 11:50

Rumunsko mám ve velké oblibě, za posledních dvacet let jsem jej navštívil více než čtyřicetkrát. Projel jsem jej křížem krážem a do mnoha míst se rád znovu a znovu vracím. Například do Banátu – do českých vesnic, zvláště pak do Rovenska. Rád tam jezdím mimo sezónu, v pozdním podzimu, zimě, nebo časně na jaře. Nepotkám tam žádné české turisty, práce na polích není tolik a místní lidé mají i více času se vám věnovat, například v jídle.

Pokud existuje v českém jazyce zprofanovanější slovo než je „domácí“, prozraďte mi jej. Slovo domácí v Česku získalo tak negativní náboj, že ho nikdo nemůže brát vážně. V rumunském Banátě, u Čechů, si však zachovalo svůj původní význam. Domácí je skutečně domácí. Místním Čechům totiž nechutná kupované jídlo, konzervované jídlo ani kupované sladkosti. Svým vytříbeným jazykem neomylně poznají, že v pokrmu jsou různá aditiva, éčka, zahušťovadla, konzervanty atd.

Jejich jídlo tak uchovává chuťovou paměť našich předků a my díky tomu máme možnost ještě naživo ochutnat to, co se kladlo na stůl třeba před sto lety. Samozřejmě, i zde, v některých domech už najdete děsivou Podravku, tekuté maggi, nebo třeba kypřící prášek, ale je to spíše výjimečné.

Prožil jsem v Banátu vánoční svátky a řádně se zasytil. Občas jsem si tyto výjimečné domácí pokrmy vyfotil, můžete si je prohlédnout níže. Jak u Mařky Mojžíšové, tak Pelnářů, nebo Pražáků se pořád vaří a peče ‚po našem‘. A stále mě překvapuje, že domácí, tedy vlastní, není jen maso, klobásy, vajíčka, máslo, smetana, sádlo, ale i takové drobnosti, jako je mák nebo kmín.

Až tedy někdy zatoužíte po dobrém jídle, neváhejte a jeďte jíst do Banátu. Já doporučuji pobyt u Mařky Mojžíšové (tel. 0040 765 299 117), nebo u Pelnářů (+40 726 928 981 – SMS nebo na pražském čísle 220 930 276) a Pražáků (+40 255 540 011 – Petr Pražák nebo české číslo +420 776 870 626 – Venca Pražák). Více info najdete na www.banat.cz.

A když už jsme u jídla, v Rovensku bydlí i moji kamarádi Robin a Nataška, kteří se věnují sběru a prodeji místních lanýžů. Pokud o ně máte zájem, podívejte se na jejich stránky www.rawtruffle.com.

Při prohlížení fotek vám přeji dobrou chuť.

1. Domácí slepičí vývar s domácími krupicovými knedlíčky

2. Domácí kachní polévka s domácími nudlemi a domácí klobásou

3. Domácí řízek obalený v domácích vajíčkách s domácími hranolkami

4. Domácí kuřecí řízek z domácích kuřat s domácími štouchanými bramborami

5. Domácí hranolky z domácích brambor

6. Domácí jehněčí pečeně a domácí vepřová pečeně

7. Domácí sarmale z domácích zelných listů, domácího mletého masa a z kupované rýže

8. Domácí pečené kachní stehno, domácí červené zelí a domácí brambory

9. Domácí vepřové výpečky s domácím křenem přelité domácí smetanou

Další strana

Podobné články

Doporučujeme

Další články