fb pixel
Vyhledávání

Dietní vánoční mlsání? I to jde! Tady máte 4 jednoduché recepty

S vánočními svátky si zrovna nikdo nespojuje zdravý životní styl. Přeci jen v rámci tradice sníme šílené množství bramborového salátu, smažené ryby a sladkého cukroví. Ovšem jestli k tomu letos chcete přistoupit jinak, nikdo vám nebrání, právě naopak.

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 29.11.2016, 13:33

Říká se, že dobré jídlo je půl zdraví. A protože je to víc jak pravda, Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, sama říká: „Řada lidí neví, že si mohou čas od času dopřát zdravější a odlehčenější variantu sladkého, díky které uspokojí své chutě a při tom neohrozí svou linii.“ Tak jsme vám na vánoční svátky přichystali tipy na zdravé a jednoduché cukrovinky. Jde se péct!

1. Recept na čokoládové kuličky od NATURHOUSE

Co budete potřebovat: 100 g mletých rozinek, 100 g slunečnicových semínek, 100 g 80% čokolády a kokos na obalení kuliček

Jak na to: Rozemelte rozinky i semínka, přidejte k rozpuštěné čokoládě a vše smíchejte. Pak směs nabírejte malou lžičkou, vytvarujte do kuličky a obalte v kokosu.

2. Zázvorové cookies od NATURHOUSE

Co budete potřebovat: 150 g špaldové mouky, 60 g ovesných vloček, půl lžičky prášku do pečiva, 30 g třtinového cukru, 40 g nastrouhaného zázvoru, 100 ml oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 5 lžic medu, 100 g sušených meruněk

Jak na to: Všechny ingredience smíchejte dohromady a rukama zpracujte polotuhé těsto, ze kterého polévkovou lžící nadávkujete hromádky (dotvarujte rukou) na pečící papír. Pečte cca 10 minut při 180 stupních Celsia. Vyndejte polotvrdé, protože placičky po vychladnutí ztuhnou.

A kromě zdravých receptů od výživových poradců tady máte naše dva skromné tipy...

3. Jahodoví Santové

Co budete potřebovat: 1 šálek smetany, 1 lžíce cukru, 2 lžíce stabilizátoru šlehačky, půl lžičky vanilkového extraktu, 14 až 18 jahod, mini čokoládové lupínky

Jak na to: Vylijte si smetanu do misky. Stabilizátor vedle smíchejte s cukrem a nalijte ho pomalu do smetany i s vanilkovým extraktem. Míchejte do té doby, dokud směs není krásně nadýchaná. Jahody si nakrájejte na poloviny – v poměru 1/3 na klobouček a 2/3 na tělíčko. Šlehačku nadávkujte na vrch tělíček a jemně na ni umístěte horní část. Čokoládové lupínky použijte na oči a zbytky šlehačky využijte na tečky na spodní část jahody, pro Santovy knoflíky.

4. Brusinkovo-zázvorový dort

Co budete potřebovat: (na polevu) cca 10 cm velký zázvor, 200 g brusinek, 1 skořici, 1 a půl šálku pomerančového džusu, 4 lžíce kokosového oleje, 4 lžíce nerafinovaného cukru;

(a na dort) 6 lžic bio másla, 1/4 šálku nerafinovaného cukru, 2 žloutky, 1/2 šálku melasy, 1 šálek bezlepkové mouky, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 a půl lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 1 a půl lžičky jedlé sody, 1 lžíci horké vody, 3 lžíce kokosového jogurtu, 4 bílky, 1 lžíce a 1 a půl lžičky nerafinovaný kokosového cukru.

Jak na to: Troubu si zatím předehřejte na 180 stupňů Celsia. Zázvor si nakrájejte na tenké plátky a smíchejte jej v hrnci se skořicí a pomerančovou šťávou. Přiveďte k varu, poté odstraňte z tepla, přidejte brusinky a namáčejte je ve směsi, dokud se vám nezchladí. Brusinky by měly poté být mírně měkké, ale ne přímo rozměklé, nesmí se vám rozpadat. Slijte je ze směsi. Rozehřejte si kokosový olej s nerafinovaným cukrem na litinové pánvi (které nebude vadit pobyt v troubě) a míchejte, dokud se vám cukr neroztaví. Rozprostřete si ho po pánvi, aby byl po celém jejím povrchu. Když směs vychladne na pokojovou teplotu, ještě na pánvi na ní uspořádejte v kruzích brusinky. Měly by vám pěkně vytvořit jednu vrstvu. Pak dejte pánev bokem.

Dobře si promíchejte máslo a cukr, poté vmíchejte žloutky a melasu. Ve vedlejší misce si smíchejte všechny suché přísady kromě jedlé sody. Jakmile máte dobře promícháno, obsahy obou misek smíchejte opatrně dohromady. Rozpusťte si jedlou sodu v horké vodě, vmíchejte ji do těsta. Poté přijdete jogurt. Následují vaječné bílky. Pokud máte smícháno, postupně přidávejte kokosový cukr. Hotové těsto rovnoměrně rozprostřete na vrstvu brusinek a pečte 20 až 25 minut. Vyjměte z trouby a nechte koláč odpočinout aspoň minutu. Opatrně pak projeďte nožem podél krajů dortu a nakonec ho překlopte na servírovací tác. Podává se teplý.

A TADY se podívejte na 12 obrázků jídla, které si můžete koupit za 30 dolarů v různých zemích světa.

Podobné články

Doporučujeme

Další články