fb pixel
Vyhledávání

7 věcí, které vám na Jamajce musí projít žaludkem

Co si vozí turisté z populární ostrovní destinace nejčastěji? Kromě zážitků je to především tradiční místní koření, které najdete snad v každém pokrmu. Kdo jednou ochutná, tomu se automaticky krabička se sypkým blahem stěhuje do zavazadla.

Václav Rybář
Václav Rybář 8.11.2015, 17:50

1. Jerk kuře

Nejpopulárnější „národní“ jídlo, které najdete na každém rohu, v každé restauraci a na každém rautu. Nakládané maso (nemusí být nutně kuřecí) ve speciálním koření jerk je pomalu grilováno ve velkých ocelových bubnech. Nenechte se zmást mírně nasládlou chutí koření, díky pálivým papričkám má pořádně ostrý ocas a brzy si ho budete sypat na cokoliv.

Svůj původ má u afrických předků místních otroků, kteří si ho s sebou přivezli na Jamajku, když sem byli přemístěni jako otroci ze západní Afriky. Nakládali ho, aby se v horku nezkazilo. Z jejich fištrónu se nám dělají boule za ušima dodnes.

2. Ackee s rybou

Tradiční raní přesnídávka, na kterou si váš evropský žaludek bude muset zvyknout. Jde o oříšky z vnitřku ovoce Ackee (pozor, dužina je jedovatá) a nasolené ryby. Na první pohled bizarní kombinace, ale jakmile ochutnáte, budete muset uznat, že na tom něco je.

3. Kozí maso na kari

Kromě ryb a kuřete je kozí maso na ostrově asi nejpopulárnější. Z kozy se ostatně zpracovává snad úplně všechno (viz níže). Kozí pečínka na kari s tradiční přílohou - rýží ochucenou kokosovým mlékem a smíchanou s fazolemi - patří ke zlatým hřebům jídelních lístků. Velmi syté a chuťově bohaté jídlo, se kterým nešlápnete vedle, pokud se rozhodnete z Jamajky ochutnat co nejvíc.

4. Chlapská polévka

Hlava, mozek, játra a srdce. Všechny tyhle kozí ingredience se scházejí v polévce, která je prý silným afrodiziakem a mezi domorodci je uctívána jako sváteční jídlo pro ženicha v den svatby. Dnes si ho ale můžete dopřát denodenně v restauracích a dokonce se prodává i v instantní podobě v supermarketech.

5. Solomon Gundy

Nenechte se zmást názvem, který pravděpodobně vychází z francouzského slůvka pro mišmaš. Jde o rybí pomazánku z uzených sleďů, která se podává se slanými oplatkami jako předkrm. Je to další možnost, jak vzdát hold místním rybářům.

6. Coco sendvič

Speciální chleba, který je díky kokosové příměsi netradičně nasládlý. Pokud to snesete, můžete ho vyzkoušet hned na několik způsobů, protože se většinou plní něčím slaným – sýrem, masem, kořeněnou zeleninou. Možností je nekonečno, takže vás v objevování zastaví jen kapacita žaludku nebo peněženky. Ale spíš to první, protože plněný chléb Coco patří k tomu nejlevnějšímu, co na ulicích pořídíte.

7. Irish Moss

A čím to všechno zapít? Co takhle krémovým nápojem, který trochu evokuje milkshake? Irish Moss se vyrábí z mořské řasy, kondenzovaného mléka a koření. Opět se považuje za afrodiziakum, ale objednat si ho můžete v podstatě v každé restauraci. Dokonce se v obchodech prodává i v plechu, ale mnohem lepší je nechat si ho namíchat čerstvý.

Více informací o Jamajce najdete na www.visitjamaica.com.

A pokud by vás místo afrodiziak zajímaly spíš vyprošťováky, račte sem.

Podobné články

Doporučujeme

Další články