Většina z nás si ho nakoupí v nudných pytlíčcích, někdo ve fikaných pyramidkách (stále mi není znám jiný než estetický důvod tohoto zlepšováku), pár největších estetiků v rozvíjejících se „květech“. Alternativci, fajnšmekři a požitkáři volí jeho sypanou formu. Čaj má pro nás mnoho podob, chutí a vůní – představujeme si však někdy tyto rostliny v jejich plné síle?
Podívejte se na fotky z čajovníkových plantáží, o kterých můžete snít při popíjení svého oblíbeného nápoje. Čaj vám tak bude zaručeně chutnat ještě více.
1. Jangsung, Jižní Korea
Čajovník je stálezelený keř.
2. Boseong, Jižní Korea
V divoké přírodě dorůstá až do 15 metrů, ve výjimečných případech dokonce dvojnásobek. Na čajovníkových plantážích se ovšem zastřihuje do výšky do jednoho metru.
3. Ratnapura, Srí Lanka
K udržení správné výšky čajovníků se využívá tento zvláštní systém barevných značek, připomínající semafor. Když čajovník doroste ke žluté, jde do tuhého, v případě červené barvy se celé pěstitelství vymklo kontrole.
4. Čína, vnitrozemí
Pochází z jihovýchodní Asie, z oblasti kolem hranic Číny a Indie.
5. Srí Lanka, okolí města Ella
Svědčí mu proto munzunové klima subtropického a tropického pásu a kyselá půda.
6. Daintree, Austrálie
Kromě asijských států se dnes pěstuje také v Keni, Argentině či Austrálii.
7. Cameron Highlands, Malajsie
Může růst v nadmořské výšce až 2500 m. n. m.
8. Cameron Highlands, Malajsie
Jeho lístky, dlouhé až 25 cm a široké až10 cm, se sbírají několikrát do roka.
9. Shiuzoka, Japonsko
Sbírají se podle tzv. sběrových formulí, které učují, v jakém místě je třeba výhonek uštípnout.
10. Bandung, Indonézie
Nejvíce ceněné jsou mladé lístky u výhonku a pupeny.
11. Adams Peak, Srí Lanka
Obsahují povzbudivou látku thein, což je ve skutečnosti stejný kofein jako v kávě, jen se mu jinak říká.
12. Munnar, Indie
Můžeme zakoupit sortiment ve škále od čaje bílého přes zelený až po ‚poločerný‘ oolong a pravý černý.
13. Darjeeling, Indie
Černý se od zeleného liší tím, že při jeho zpracování jsou lístky vystaveny řízené oxidaci, proto také zhnědnou až zčernají.
14. Darjeeling, Indie
Černý čaj je podle nejnovějších analýz zdravější než zelený, protože má nejširší škálu antioxidantů.
15. Keňa
Celosvětově existují různá pojmenování, která ale v základě pocházejí jen ze dvou kořenů: buďto je to nejpoužívanější anglické tea, jehož prapůvod leží v Číně, nebo náš čaj, který se jazykově narodil v Indii.
Jaký je jeden z blahodárných účinků čaje se dozvíte ZDE.
A kde se pije čaj na hektolitry se dozvíte ZDE.