fb pixel Olivový olej proti rakovině + dalších 12 zázračných potravin – G.cz
Vyhledávání

Olivový olej proti rakovině + dalších 12 zázračných potravin

+ DALŠÍ 2 FOTKY + DALŠÍ 3 FOTKY

Proč konzumace extra panenského oleje pomáhá likvidovat nádorové buňky v lidském organismu? A jak je to s dalšími ‚antirakovinovými‘ potravinami?

Barbora Vrablíková
Barbora Vrablíková 12.3.2015, 12:00

Příznivé účinky olivového oleje má pravděpodobně na svědomí především fenolická sloučenina oleokantal. Výzkumný tým Rutgers University a Hunter College její účinky popsal ve své poslední studii publikované v žurnálu Molecular & Cellular Oncology. Během testování zjistil, že následkem působení této látky zahynuly rakovinové buňky všech studovaných forem během 30 minut až hodiny.

Buňky rakoviny se otráví vlastními splodinami.

To se podle všeho nestalo pouze díky přirozenému procesu buněčné sebevraždy (apoptóze), která za normálních podmínek trvá 16 až 24 hodin. Oleokantal totiž u nádorových buněk aktivuje enzymy, které tento proces spouští, a to napadením jejich lyzozomů – „buněčných smetišť“.

„Myslíme si, že oleocantal by mohl vysvětlovat nižší výskyt rakoviny ve Středomoří, v jehož kuchyni je spotřeba olivového oleje vysoká,“ napsal pro deník Medical Daily výzkumník David Foster. „A je také možné, že jeho čistá forma (s vysokým obsahem účinné látky) bude využita terapeuticky.“

Zbývá ještě dopátrat, proč oleokantal ničí právě jen buňky rakovinové a ne ty zdravé. Bude potřeba provést další klinické testy a výzkumy, což může trvat i několik let. A kdo ví, jestli se k léčbě onkologických chorob bude vůbec někdy používat. Tato nová studie každopádně dává zainteresovaným vědcům naději v další pokrok v jejich výzkumech, a navíc podporuje argumenty pro konzumaci olivového oleje. Ten obsahuje řadu dalších antioxidantů a kromě nich také ‚zdravé tuky‘. Podle dalších studií chrání lidské tělo před účinky znečištěného ovzduší, zlepšuje imunitní systém, zpomaluje stárnutí kostí, zlepšuje paměť a zřejmě také působí preventivně proti Alzheimerově chorobě.

Mluví se ovšem i o dalších potravinách s protirakovinovými účinky:

1. Česnek

Tato zelenina je tolik aromatická zejména díky alicinu. Ten má protizánětlivé účinky, chrání tělo proti volným radikálům a v mnoha případech pravděpodobně zabraňuje šíření rakoviny (údajně zastavením krevního zásobení tumoru). Zabíjí mikroby a kvasinky, které mají tendenci se v těle množit po léčbě antibiotiky. Česnek obsahuje rovněž selenium a tryptofan, které podle některých studií napadají rakovinové buňky. Podobně působí cibule, šalotka nebo pórek.

2. Brokolice

Jako další brukvovitá zelenina (zelí, hlávková a růžičková kapusta) pomáhá eliminovat toxiny. Je bohatá na galaktózu, kterou konzumují pomocné střevní bakterie. Obsahuje indol 3 karbinol, který má omezovat růst rakovinových buněk a sulforafany - preventivně působící zejména proti rakovině žaludku a prsu. Brokolici je ovšem třeba konzumovat za syrova, nebo velmi krátce tepelně upravenou.

3. Olejnaté ryby

Rybí olej poskytuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A a D. Potlačuje záněty a chrání srdce a cévy. Podle některých vědců příznivě působí proti nádorovému bujení, zejména prostaty, střev a prsu. Během chemoterapie má rovněž preventivně působit proti kachexii. Jak už to bývá, některé studie se však v názorech na jeho příznivé účinky rozcházejí.

4. Slunečnicová a dýňová semena

Směs těchto semen má velký obsah zinku a přírodního vitaminu E, který „nakopává“ imunitní systém, zesiluje účinky vitaminu C a urychluje uzdravování. Navíc je prý velmi významná v boji proti rakovině. Podle některých studií omezuje růst rakovinových buněk a chrání imunitu před volnými radikály. Také podporuje zdraví prostaty.

5. Zelený čaj

Vypití tří šálků čaje denně podporuje imunitu, pomáhá neutralizovat volné radikály a prý může zastavit růst určitých nádorů.

Podobné články

Doporučujeme

Další články