fb pixel 8 důvodů, proč si dnes vyberete k poslechu audioknihu – G.cz
Vyhledávání

8 důvodů, proč si dnes vyberete k poslechu audioknihu

Pokud jste nikdy nebyli silným čtenářem beletrie a cítíte, že o něco přicházíte, audioknihy jsou pro vás jasnou volbou.

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 25.10.2015, 11:51

Ještě nikdy jste po audioknize "nesáhli", protože doma máte hromadu knih a přijde vám to zbytečné? Nebo - nedej Bože - nečtete vůbec? Trochu se v tom dnešním světě bohatém na různé prostředky obíráte. Audioknihy jsou totiž v mnoha ohledech naprosto skvělé. Po přečtení těchto několika bodů si určitě pro minimálně jednu dojdete do knihovny, nebo si ji (s)prostě stáhnete z netu. Jde to snadno a lehce. Tak na co čekáte?

1. Návrat ke kořenům.

Nedokážete se normálně udržet u čtení? Poslech je zcela něco jiného. Protože místo očí budete konzumovat příběh ušima, budete ho taky zcela jinak vnímat. A může to být zatraceně krásný zážitek. Audiokniha vás vrátí do starých časů, kdy vám před spaním rodiče čítávali pohádky, vaše babča vyprávěla historky ze svého mládí. Mluvené slovo je krása.

2. Zavřete oči, pustíte sluchátka... Nastává relax.

Audioknihu si můžete pustit kdekoliv. Cestou do školy, práce, při úklidu domácnosti, ve chvíli naprosté únavy, kdy nedokážete pohnout ani prstem u nohy, ale spánek na vás ne a ne padnout. Je to odpočinek, je to pohoda.

3. Učíte se.

Ne nadarmo vysokoškoláci milují nahrané záznamy z přednášek. Holt se nedrtíte z papíru. Stejně je to i s knihami. Pokud se vám špatně vnímá dlouhý text, protože autor je nezvykle ukecaný (jako např. já), vypravěč vám to podá v novém obalu a vy to všechno lépe skousnete.

4. Uspí vás.

Mnozí z nás se do hlubin spánku ubíjejí čtením dlouhosáhlých románů a ráno se probouzí s obličejem vmačkaným mezi stránkami se stopami zaschlých slin. Je stokrát příjemnější si pustit knihu do sluchátek/rádia a nechat se ukolébat mluveným slovem. Když vás dokáže na meetingu ukolébat ukecaný šéf, proč ne audiokniha?

5. Předčítači.

Můžete si vybírat nejen podle titulu, ale člověka, který vám bude šeptat do ouška. Audioknihy předčítají slavní herci a dokonce i sami spisovatelé. Brzy zjistíte, že máte své oblíbence a nenecháte na ně dopustit.

6. Skladnost.

Nahraná audioknížka v mobilu, mp3 přehrávači, to moc místa nezabírá - leda na vaší paměťové kartě. Holt ušetříte pronesené tašky a utrhaná ramena.

7. Odpočine si celý člověk - a hlavně oči.

Tahat se s knihami je sice ušlechtilé, se zajímavým titulem v křesílku kavárny a šálkem něčeho dobrého navíc každý působí velmi oduševněle. Ale někdy člověk opravdu potřebuje odpočinek. A hlavně ty oči, které celé dny i večery mžourají do monitorů, tabletů a mobilů.

8. Ten rozsah!

A myslím, co se týče výběru. Najdete skoro všechny žánry - fantasy, horor, detektivka, napětí, poezie, pohádky, klasická beletrie, prostě všechno. Sherlock Holmes, Hobit, díla Karla Čapka,... Nemá smysl všechno vyjmenovávat, protože bychom tu byli velmi, velmi dlouho.

Tak se i vy vrhněte na svou audioknihu! Doporučení pište klidně do komentářů.

A nějakou čuňáckou literaturu si můžete najít zde.

Podobné články

Doporučujeme

Další články