Alkohol totiž rozšiřuje cévy a tím zlepšuje prokrvení organismu. Tvrdý alkohol navíc obsahuje vyšší koncentraci lihu, a tak „rozehřívá“ rychleji. Proč mu tedy nedat šanci?
Itálie
BOMBARDINO
Oblíbený italský lomcovák vznikl ve středisku Livigno a je známý především z okolí sjezdovek, kde ho v barech servírují nejen na zahřátí, ale i jako kalorickou bombu. Základ nápoje tvoří z jedné poloviny alkoholický nápoj Advocaat nebo velmi podobný vaječný koňak a z jedné poloviny brandy. Servíruje se se šlehačkovou čepičkou.
Tento hutný nápoj vznikl v 70. letech jako pokus majitele vysokohorského hostince, který připravoval nápoje pro skupinku cestovatelů. Ti si však usmysleli, že chtějí ochutnat něco neobvyklého, co je zahřeje. Připravil jim tedy tento nápoj, který zákazníkům tolik chutnal, že reakce byla jednoznačně „bombarda“. Odtud pochází i název, Bombardino.
Italské Bombardino
4cl rumu, brandy nebo whisky
1 dl vaječného koňaku
šlehačka
kakao
Do malé sklenice s tlustým sklem nalijte rum, brandy nebo whisky (podle chuti, v různých oblastech se používají různé druhy alkoholu) a dolijte vaječným koňakem. Směs promíchejte a ohřejte, na závěr ozdobte šlehačkou a posypte kakaem. Alternativou Bombardina je Kalimero, kdy se k alkoholu přidá jedno malé espresso.
Francie
PUNČ
Punč se pyšní asi nejdelší tradicí ze všech horkých alkoholických nápojů. Vznikl pravděpodobně v Indii, kde se připravoval z pěti různých ingrediencí. Z destilátu, čaje, cukru, ovocné šťávy a vody. Jelikož se číslovka 5 řekne v Indii „panč“, Britové, kteří si tento nápoj v koloniálních dobách velice oblíbili, si tento název přivlastnili a punč byl na světě.
V dnešní době se míchá téměř ze všeho a každý kout světa si jej přizpůsobuje dle vlastního uvážení. Zatímco ve Francii je pro punč typické červené víno, Britové za jeho základ považují především rum a brandy.
Francouzský punč
350 ml vody
1 citron
60 ml rumu
250 ml vína
1 pomeranč
150 g cukru
V kastrůlku svaříme vodu s cukrem a vymačkanou šťávou z pomeranče a půlky citronu. Pak přilijeme rum a červené víno. Punč zahříváme pouze k bodu varu, ne více. Vyvařil by se nám alkohol.
Německo
GROG
Název tohoto jednoduchého nápoje, který časem došel menších obměn, má celkem zajímavou historii. Jeden z příběhů tvrdí, že název vznikl podle britského viceadmirála Edwarda Vernonova, který měl v oblibě nošení kalhot z grogénové látky a který zakazoval pít námořníkům čistý rum, ale nutil je jej ředit horkou vodou. Námořníci nápoji začali říkat podle jeho přezdívky „old grog“. Jiná historka zase odkazuje ke zkratce ze slov „Grand Rum Of Grenada“ odvozeného od dobytí Grenady Angličany v 18. století.
Ať tak či tak, pití grogu si oblíbili nejen Angličané, ale také třeba Němci.
Německý grog
2 dl vařicí vody
4cl rumu
1 plátek citronu
cukr
Do nahřáté sklenice nalijeme vařicí vodu a dolijeme ji rumem. Sklenici ozdobíme plátkem citronu a dle chuti dosladíme.
SVAŘÁK
Glühwein neboli svařák má svou historii až někde v antickém Římě. Jak známo, Římané víno milovali a pili jej na mnoho způsobů. Z historie vína je známé, že do něj přidávali i různé koření. Nyní je Glühwein tradičním nápojem v Německu, v Rakousku, Švýcarsku, ale i u nás a neodmyslitelně patří jak k vánoční atmosféře, tak na svah.
Německé Glühwein
1 l červeného vína
1-3 kousky skořice
5-15 kusů hřebíčku
6 polévkových lžic cukru
Kůru z citronu nebo pomeranče
badyán, muškátový květ či vanilku podle chuti
Víno nalijeme společně s cukrem a ostatními ingrediencemi do hrnce a ohříváme tak dlouho, než se jeho teplota přiblíží varu.
Rakousko
JÄGERTEE
Tento tradiční horský rakouský nápoj namícháte z kombinace rakouského aromatického rumu Stroh a černého čaje. Tento nápoj je typickou rakouskou specialitou a podle norem EU produkt s geografickou působností. Proto může být vyráběn pouze zde a ze speciálního rumu Stroh.
V 19. století pili Jägertee myslivci, lesníci a lesní dělníci při pracích v lese ve spolkových státech Tirolsko a Vorlarlbersko. Dnes tomuto nápoji holdují především lyžaři na horských chatách během lyžování nebo turisté během zastavení při pěších tůrách.
Ročně se v Rakousku vypije přibližně 600 000 litrů Jägertee, u německých sousedů pak o 200 000 litrů méně
A co je vlastně onen tyrolský poklad Stroh? Jde o značku alkoholického nápoje s rumovým aroma, který se vyrábí již od roku 1832 a jedná se vlastně o rakouský „tuzemák“. Za jeho vznikem stojí podnikavý mladík Sebastian Stroh, který jej v korutanském městečku Sankt Paul im Laventtal poprvé vydestiloval.
Skandinávie
GLÖG
Tato severská varianta svařeného vína zahřeje ještě o to víc, že kromě červeného vína obsahuje také vodku.
Glög
4 cl vodky
2dl červeného vína
koření (kardamon, skoříce, hřebíček, pomerančová kůra, zázvor)
kandované ovoce
rozinky
cukr
Polsko
Pijáci piva dobře vědí, že se svého oblíbeného moku nemusí vzdávat ve chvíli, kdy na studené nápoje nemá člověk ani pomyšlení. Polský čaj je jen pro opravdové fajnšmekry. Nutno totiž dodat, že pivo svařené s moučkovým cukrem, citronovou šťávou a špetkou dobrého čaje, promíchané se žloutkem a servírované se skleničkou jamajského rumu rozhodně není pro každého.
Polský čaj
¾ sklenice piva
1 lžíce moučkového cukru
½ lžičky cukru
1 ks žloutku
citronová šťáva
černý čaj
sklenička jamajského rumu
Pivo zahřejeme v malé nádobě k bodu varu, přidáme moučkový cukr, citronovou šťávu a špetku dobrého černého čaje. Nádobu poté přikryjeme a necháme chvíli stát. V čajové sklenici mezi tím promícháme žloutek a půl lžičky cukru, a za stálého míchání přidáváme postupně přecezené pivo.Čaj přecedíme a podáváme se skleničkou jamajského rumu.
A něco pro abstinenty
HORKÁ ČOKOLÁDA
I děti si na horách zaslouží zahřát něčím vydatnějším. S objevem čokolády jako nápoje k pití přišli pravděpodobně Španělé, ač jim nejdříve nechutnala, později ji používali i k uhašení žízně. Pití sladké čokolády našlo úspěch nejen na španělských dvorech, ale přešlo také do Francie a později do celé Evropy.
Horká čokoláda
500 ml plnotučného mléka
100 ml smetany
45 gramů hořké čokolády
2 vanilkové cukry
Do zahřátého mléka nalámejte čokoládu, postupně přilijte také smetanu, přisypte vanilkový cukr a vše nechte pořádně rozpustit. Horkou čokoládu ozdobte kopečkem šlehačky a špetkou nastrouhané čokolády, případně trochou skořice.
A TADY máte 5 tipů na rakouská lyžařská střediska, kde je vždycky sníh.