fb pixel
Vyhledávání

10 druhů masových koulí z celého světa

Jeden z nejpopulárnějších pokrmů světa má hodně podob. Od karbanátků po játrové knedlíčky. Od předkrmů k národním chloubám. Jak znáte masové koule vy?

Václav Rybář
Václav Rybář 18.11.2017, 08:43

1. Meatballs

meatballs

Italsko-americká hvězda, jejíž začátky ovšem zdaleka nebyly tak slavné. Masové koule v rajské omáčce na špagetách vznikly v New Yorku hlavně proto, aby se zakryla velikost samotných koulí. Přistěhovalci měli hluboko do kapsy, a tak malé kousky masa (hojně nastavované strouhankou a bylinkami), zalili řídkou rajskou omáčkou. Postupem času se jim ale začalo dařit, takže dneska se masové koule servírují obrovské v husté omáčce a s pořádnou porcí špaget.

2. Königsberger Klopse

konigsberger

Klenot východního Pruska - Královecké knedlíčky nebo též klopsy jsou podávané s vařeným bramborem v husté omáčce. K dochucení masa se používají sardele a citron, omáčka má vínový základ. Vskutku lahůdka pro lidi z lepší společnosti.

3. Köttbullar

kottbullar

Tradiční severská pochoutka - masové koule v husté omáčce s bramborem. Díky síti obchodů IKEA jsou švédské masové koule dostupné i u nás, takže je můžete vyzkoušet. Omáček existuje celá řada, kuchaři s nimi rádi experimentují, základ koulí je ale vždy stejný - tradiční mix vepřového a hovězího masa.

4. Kofta

kofta

Kde vlastně masové koule vznikly? Pro odpověď byste museli do Persie. Právě tam se dá vystopovat kofta. Variací je nepřeberné množství - hovězí, jehněčí nebo dokonce rybí masové bochánky pečené na ohni, často míchané s vejci, a podávané v zeleninových omáčkách různé pálivosti. Odtud se přestěhovaly do Řecka, Španělska, Itálie a dalších zemí. Kofta jsou praotcem všech koulí.

5. Albondigas

albondigas

Tuhle variantu často najdete ve španělských tapas barech. Servíruje se nejčastěji s rajskou, ale také s mandlovou nebo česnekovou omáčkou. Koule se vyrábějí z telecího masa a pokrm najdete i v řadě bývalých španělských kolonií, kam se během let rozšířil. Například v Mexiku se ale trochu liší - koule jsou z vepřového a jsou podávány v pálivé chipotle omáčce.

6. Polpette

polpette

Italský originál, který se na rozdíl od svého amerického bratrance nepodává s omáčkou, ale je zamíchán do těstovin jen tak, občas s trochou výpeku. Koule se připravují z telecího či vepřového masa a jsou často nastavovány kousky sýra či klobásy. Podobně se servírují v Anglii tzv. Faggots (to není překlep) - masové koule na lůžku ze zeleniny, nastavované játry a dalšími vnitřnostmi. Tak trochu vám možná připomenou české játrové knedlíčky.

7. Frikadeller

frikadel

Frikadely, vepřové masové koule či karbanátky (těm se podobají nejčastěji) jsou chloubou dánské kuchyně. Dánové se je snažili zatáhnout do mnohých míst. Forma i servírování jsou podobné švédským masovým koulím. Dánové ovšem raději do omáčky obalují přílohu - brambory nebo zeleninu, zatímco frikadely servírují nasucho.

8. Bitterballen

bitterballen

Holandská lahoda, servírovaná nejčastěji jako předkrm. Bitterballen jsou menší než klasické masové koule. Jde vlastně o jemné masové ragú obalené ve strouhance a ufritované do křupavé malé kuličky, která je uvnitř šťavnatá. Podávají se na malém talířku s různými dipy a mimo svou domovinu jsou až trestuhodně nerozšířené.

9. Bakso

bakso

Sice je původem z Číny, ale dneska se jím prsí především indonéská kuchyně. Bakso jsou malé koule z rybího, hovězího nebo vepřového masa. To je nejdřív rozmixováno na pastu, a pak jsou z něj uhněteny malé koule, které se vaří ve vodě. Servírují se v silném vývaru s nudlemi, tak trochu jako naše játrové knedlíčky.

10. Tsukune

tsukune

Japonská pochoutka se vyrábí z mletého kuřecího a je servírovaná se sladkými omáčkami. Jednotlivé koule se napichují na špízek a jsou grilovány do křupava (tzv. na rakovinu) a následně ještě posypány sezamovými semínky. Možností dochucení je ale samozřejmě více.

A TADY máte 8 italských jídel, která pořád vyslovujete blbě.

Podobné články

Doporučujeme

Další články