fb pixel
Vyhledávání

12 nejlepších masných krámů v Praze

Pražákům těm je hej, maj masa habaděj. A hipsteři i gurmáni toužící po nejlepších proteinech chodí právě do krámů v tomhle článku. Přidejte se k masorádům.

Václav Rybář
Václav Rybář 7.7.2014, 15:00

1. Sváček

meat_wallpoper_com www.wallpoper.com Poctivého špekáčka, sýry z Itálie, kuřecí prsa z volného chovu nebo vinnou klobásku? Vyhlášené pražské rodinné lahůdkářství, které propagoval ve svých pořadech i Zdeněk Pohlreich, se rozrostlo a dnes už je na obou březích Vltavy: na pražském Andělu najdete masnu a o pár kroků dál obchod se zahraničními specialitami, přibyla i pobočka na Budějovické. A pokud to máte z ruky, Sváčkovi se vyskytují i na farmářských trzích v Říčanech a na Kulaťáku. (oficiální web)  

2. Kšána a syn

Malé řeznictví na pražském Břevnově funguje už od roku 1996. Rodinná atmosféra jak vystřižená z prvorepublikového krámku, kde vám ochotně vysvětlí, odkud která kýta pochází a kde se spokojeně pásla. Na přání vám seženou i méně obvyklé druhy masa a pro přeštické prasátko se sem sjíždějí zákazníci z celé Prahy. Pokud máte chuť na místní klobásku, musíte si ale počkat, přes léto mají až do 1. září zavřeno. (oficiální web)  

3. Naše maso

6_33_531deb08eeb18_dsc_5710 www.gurmetpasazdlouha.eu V Dlouhé, tam jak je divadlo, vznikl prostor, nad kterým se sbíhají sliny – Gurmet pasáž. Hned při vstupu z ulice začíná řeznictvím „Naše maso". Tady ‚úřaduje‘ František Kšána, syn z výše uvedeného podniku na Břevnově. Najdete zde proto nejen čerstvé maso i uzeniny vlastní výroby z přeštických prasátek, ale protože podnik provozuje Tomáš Karpíšek známý díky své síti Ambiente, můžete se těšit i na správně vyzrálé hovězí plemene čestr (českého strakatého skotu). Kromě masa samotného nabízejí i nepřeberné množství dalších surovin (koření, vývary, oleje...) a potřeb (nádobí, nože) vhodných k jeho přípravě. Poradit vám s výběrem je tu samozřejmost a kromě nákupu domů se můžete občerstvit přímo na místě – ohřejí vám tu uzeninu či ugrilují maso, které si vyberete, skvělá je i jejich houska plněná šunkou od kosti. A z mosazného kohoutku u jídelních stoliček teče skvělé pivo od Antoše ze Slaného. (oficiální web)  

4. Maso Turek

meat_farewaymarket_com www.farewaymarket.com

Tradiční česká masna, která se poblíž turistických pastí Václaváku drží už od roku 1991. České maso za rodinné ceny, rozvoz masa a fungující e-shop, solidní přístup „náš zákazník, náš pán". Kromě českého masa s prověřeným původem tu prodávají i Qualivo – prémiové švýcarské hovězí. (oficiální web)

 

5. Řeznictví Kosina

IMG_6444

Masaznalý personál vás dobře obslouží v tomto „tradičním" českém řeznictví a uzenářství. To všechno v Kaprovce kousek  od Staroměstského náměstí. Sice si možná postojíte ve frontě, ale proč tam asi je? Velký výběr kvalitního masa, včetně například telecích líček, vlastní uzeniny, ale mnoho dobrého i přímo na místě k zakousnutí, třeba kus pečené kachny nebo klasickou dršťkovku. A pokud nemají maso, které byste rádi, můžete si ho objednat.

 

6. U Dolejších v Davli

Pokud budete mít cestu kolem Sázavy, pár kilometrů za Prahou je řeznictví Dolejší v Davli. Davelské špekáčky jsou pojmem a není tedy divu, že tahle rodinná firma s tradicí založenou roku 1901 jimi už po několik generací zásobuje ta nejlepší uzenářství v Praze. Mají tu kromě širokého sortimentu masa i výrobky vhodné pro bezlepkovou dietu. Další prodejny mají ve Štěchovicích a na Dobříši. (oficiální web)  

7. The Real Meat Society

meat_beanscorner_com www.beanscorner.com Šéfkuchař restaurace Sansho, Paul Day, miláček českých foodies, založil v pražské Náplavní ulici na Novém Městě krámek s názvem The Real Meat Society. Jde tu ale o víc než o kvalitní maso. Je to maso ze šťastných zvířátek, která mají slovy zakladatele „spoustu pohybu, žijí ve vlastních rodinách, sají mateřské mléko a rostou bez antibiotik tak, jak se jim chce". Maso se tu zpracovává z celých zvířat od čumáčku po ocas. Ideální volba pro masožrouty, kterým záleží nejen na chuti, ale i na původu. (oficiální web)  

8. Robertson

V roce 2003 bylo řeznictví a britské lahůdky Christopera Robertsona na českém trhu zjevením. K nuselské pobočce přibyl zanedlouho i e-shop a další řeznictví v Dejvicích/Bubenči na třídě Jugoslávských partyzánů (nedávno rozšířené) nebo v Dolních Břežanech kousek od Prahy. Mají tu fantastickou slaninu, anglické klobásy, čerstvé ryby, vynikající maso všech druhů a aktuálně i grilovací balíčky čerstvého masa na letní barbecue. (oficiální web)  

9. Marks and Spencer

meat_farmison www.farmison.com Ještě před pěti lety to bývala pouze ošuntělá britská konfekce pro starší a pokročilé, kam zákazník pod třicet vkročil jen v případě nutnosti koupit prababičce zahraniční noční košili. Pak konečně přidali i jídlo – od čokolád přes sušenky až po indické omáčky na správné kuřecí curry. Fronty a souboje na život a na smrt se ale objevily až poté, co v ‚Marksovi‘ začali prodávat čerstvé potraviny – zeleninu, maso, sýry, uzeniny, hotová jídla. Například vynikající steaky a burgery z britského anguse, losos a tuňák, vepřové, křehké jehněčí nebo vydatná nabídka čerstvého suši. Nejširší výběr mají na Václaváku, ale pokud chcete ulovit slevy, zamiřte pozdě odpoledne spíše na Chodov, Anděl nebo Černý Most. (oficiální web)  

10. Wine and Food Market

Smíchovský Wine and Food je oblíbenou štací mezi milovníky italské kuchyně a ctiteli italského vína. Wine and Food není sice zaměřený na maso, ale dostanete tu nejlepší italské prosciutto, salsicciu a další laskominy. Lze tu koupit i čerstvé ryby, nově je tu právě i kout s čerstvým masem, ale ještě mnohem víc. Špičková italská pekárna s cukrárnou nebo přilehlý food court, kde se dá výborně posedět a najíst. (oficiální web)  

11. Makro

meat_vlados_com_au www.vlados.com.au Kvalita a výběr za velkoobchodní ceny, pobočky ve 13 městech po celé republice a obligátní volba pro každého, kdo vlastní zákaznickou kartu. Což už dnes může být opravdu téměř každý. Případně znáte bezpochyby někoho, kdo vás tam na svoji kartu jako hosta protáhne. (oficiální web)  

12. Farmářské trhy

Mnohé z vyhlášených pražských i mimopražských řezníků můžete potkat na farmářských trzích: nabízejí tu nejen maso a delikatesy, ale můžete i leccos ochutnat (např. oblíbený Grill Truck Paula Daye na Náplavce). A pokud toužíte po opravdu dobře vyzrálém hovězím, které je vzácností i na těchto trzích, tak jej zaručeně dostanete ‚čerstvě uzrálé‘ v restauraci Čestr. A pokud potřebujete vědět, co potřebujete na opravdu dobrý domácí hamburger, čtěte ZDE.
TÉMATA

Podobné články

Doporučujeme

Další články