1. Nejsou nezdravé
dumazahrada.cz Existuje hojně rozšířený mýtus, že pojídání žloutků zvyšuje hladinu cholesterolu ve vašem těle. Blbost! Skvělá zpráva je, že poslední vědecké studie neprokázaly žádnou spojitost mezi vejci a mrtvicí nebo infarktem. Vejce tudíž rozhodně nejsou nezdravé.
2. Dodají vám vitamíny
commons.wikipedia.org Průměrné slepičí vejce je doslova napěchované těmito vitamíny: B2 - pomáhá v těle přeměňovat jídlo v energii B12 - důležitý pro tvorbu červených krvinek A - skvělý pro váš zrak E - pomáhá bojovat s volnými radikály v těle, které mohou vyvolávat poškození buněk a tkání, což může vést až k rakovině Vitamíny A a B2 jsou také důležité pro růst buněk, proto by vejce měly pravidelně jíst i děti.
3. Dodají vám minerály
S vejci dostanete do těla nálož fosforu, železa a zinku. Díky železu dokážete lépe bojovat s únavou, zinek pomáhá vašemu imunitnímu systému a fosfor je důležitý pro zdravé zuby a kosti.
4. Mohou snížit riziko rakoviny
commons.wikipedia.org Vajíčka jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů vitamínu cholin. Jedno velké vejce obsahuje přibližně třetinu doporučené denní dávky. Podle jedné ze studií jsou ženy, které mají dostatečný přísun cholinu,o 25 procent méně náchylné ke vzniku rakoviny prsu. A pozor, cholin je ve žloutku, takže omelety hezky ze všeho!
5. Zachovají vám dobrý zrak
Vaječné žloutky obsahují hodně zeaxantinu a luteinu, antioxidantů, které udržují zrak ve formě.
6. Zhubnete po nich
vitalia.cz Protože vejce vás zasytí na poměrně dlouhou dobu, nemáte pak nutkání se někde jen tak krmit čímkoli, co najdete. Nemáte prostě hlad. A to se v dlouhodobém hledisku může projevit úbytkem na váze.
7. Pomohou vašim břišním svalům
commons.wikipedia.org A vlastně všem vašim svalům. Ovšem pouze pokud cvičíte. Díky vaječným aminokyselinám jsou vejce ideální potravou pro vaše posílené svalstvo.