fb pixel
Vyhledávání

Dotace jako cesta k realizaci projektů, na které vám chybí finance

Zdroj: Pixabay

Dotace z Evropských strukturálních a investičních fondů mohou být pro mnoho obcí, podnikatelů a organizací pro úspěšné dosažení cílů a plánů klíčové. Získat finanční injekci však není snadné – většinou jde o administrativně náročný proces, který se může kdykoliv „zadrhnout“ i kvůli zdánlivé maličkosti. V tomto článku najdete informace o tom, proč byste měli o využití dotací uvažovat a jak zvýšit pravděpodobnost úspěchu.

Komerční sdělení 7.3.2023, 10:30

Proč o dotace usilovat?

Dotace mohou být pro mnoho žadatelů jedinou možností, jak realizovat a dokončit finančně nákladné projekty. Obvykle bývají pro podporu specifických projektů, jako jsou výzkumné projekty, kulturní projekty, projekty v oblasti vzdělávání nebo projekty v oblasti zdravotnictví.

Jak dotace získat?

Získání dotace může být složitý proces, ale s patřičnou přípravou a důsledným plánováním je šance na úspěch poměrně vysoká. Proces se obvykle skládá z následujících fází:

1. Zjistěte, jestli jsou dotace určeny i pro váš projekt

V prvé řadě je důležité zjistit, zda je v aktuální nabídce dotačních programů dostupná dotace i pro váš projekt - a jaké jsou požadavky pro jejich získání. Můžete se obrátit na ministerstvo, které je odpovědné za oblast, do které váš projekt spadá, a získat informace o dostupných dotacích.

2. Vyberte si co nejvhodnější dotaci

Klíčové je zvolit co nejvhodnější dotaci, která je určena pro projekty odpovídající vašim záměrům. Existuje mnoho programů a každý z nich může mít odlišné požadavky a omezení. Je důležité pečlivě zvážit, které řešení bude pro vaše účely optimální.

3. Sestavte žádost o dotaci

Sestavení žádosti o dotaci může být složitý proces. Je proto důležité přesně a podrobně popsat projekt, který chcete financovat. Mějte na paměti, že hodnotící komise se bude rozhodovat na základě vaší žádosti, takže je stěžejní uvést co nejjasnější a nejúplnější informace. Žádost by měla obsahovat následující prvky:

  • Popis projektu: Popište, co je vaším cílem a jak chcete tohoto cíle dosáhnout.
  • Rozpočet: Uveďte, kolik peněz na realizaci projektu potřebujete a jak budou tyto peníze použity.
  • Harmonogram: Uveďte, jak dlouho bude projekt trvat a kdy budou dosaženy důležité milníky.
  • Analýza rizik: Uveďte, jaké jsou největší rizika spojená s projektem a jak se s nimi budete vypořádávat.
  • Výsledky: Uveďte, jaké výsledky očekáváte po dokončení projektu a jaký dopad bude mít projekt na vaši organizaci nebo na společnost jako celek.

4. Dodržujte termíny

Dodržování termínů je při žádání o dotace rozhodující. Pokud termíny nedodržíte, váš projekt bude automaticky vyloučen. Mějte na paměti, že proces získání finanční injekce z Evropských strukturálních a investičních fondů může být poměrně dlouhý, takže se svou žádost snažte připravit co nejdříve.

5. Připravte se na vyhodnocení žádosti

Jakmile doručíte žádost o dotaci, čeká vás proces vyhodnocení. Vaše žádost bude posuzována na základě mnoha faktorů, jako jsou například relevantnost projektu, finanční potřeby atd.

6. Držte se plánu a monitorujte stav projektu

Jakmile dotaci získáte, je důležité dodržovat plán a monitorovat pokrok projektu. Mějte na paměti, že dotační programy obvykle mají určitá omezení a podmínky, které musí být splněny. Pokud je nedodržíte, můžete být vyzváni k vrácení dotace. Proto musíte bedlivě sledovat, jestli realizace probíhá dle plánu a hlásit případné změny.

Obraťte se na dotačního průvodce – vaše šance vzrostou

Pokud se vám proces získání dotace jeví jako příliš komplikovaný – anebo se jen bojíte zbytečné chyby, využijte služeb dotačního průvodce. Letité zkušenosti a více než tisíc úspěšně dokončených žádostí najdete u společnosti Artendr, která se specializuje na dotace pro obce i podnikatele a organizace.

Na stránkách dotacnipruvodce.cz mimo jiné najdete funkci Moje obec, která vám zjednoduší sledování dotačních výzev týkajících se konkrétní obce. Účast v systému je zdarma, a navíc je provázena 10% slevou na zpracování žádosti.

TÉMATA

Podobné články

Doporučujeme

Další články