fb pixel
Vyhledávání

Velký souboj: Fitness náramek, nebo chytré hodinky?

Zdroj: SFIO CRACHO / Shutterstock.com

Sport jen tak pro radost už vám nestačí a rádi byste si svou aktivitu začali měřit? Pak máte dvě pokročilejší možnosti: investovat do chytrých hodinek, nebo vyzkoušet cenově dostupnější fitness náramek. Zjistěte, co se pro vaše potřeby vyplatí víc a v čem tkví hlavní rozdíly těchto technologických vychytávek.

Komerční sdělení 17.10.2022, 10:44

Jak hodinky, tak fitness náramky vás oslní celou řadou funkcí určených k měření fyzické aktivity. Kromě počtu kroků, uběhnutých kilometrů či naspaných hodin vám změří srdeční tep nebo vás „okřiknou“, když dlouho sedíte. Hodinky jsou ještě o něco inteligentnější a kromě aktuálního času nabídnou celou řadu funkcí navrch. Ve výsledku pak vaše zápěstí zdobí spíše miniverze chytrého telefonu. Co a jak tedy vybrat?

Fitness náramek: dostupné řešení nejen pro fitness nadšence

Jak už název napovídá, fitness náramky jsou určené hlavně na měření sportovní aktivity. Jde o jednoduché, levné a elegantní řešení pro ty, kteří se chtějí začít více hýbat a zároveň mít přehled. Dobrého parťáka v nich ovšem najdou i vášniví sportovci, kteří ačkoliv lámou rekordy, v technologiích upřednostňují minimalismus.

Výhodou fitness náramku je bezesporu nízká cena – nejlevnější náramky pořídíte i za 1 000 korun, ty sofistikovanější pak stojí okolo 3 000 korun. Díky účelnému designu a odolnému materiálu při sportu nepřekážejí a nepotí se pod nimi ruka. Většina modelů se přitom vyznačuje voděodolností až do hloubky půl metru. Dobíjení probíhá buď klasicky přes microUSB, nebo bezdrátově.

Co všechno fitness náramek umí?

Co model, to jiné funkce. Některé fitness náramky lze propojit s telefonem a kontrolovat tak příchozí hovory i zprávy. Přes jiné můžete poslouchat hudbu na Spotify nebo podcasty. Základ funkcí však mívají zpravidla podobný a patří do něj například:

· sledování srdečního tepu,
· monitoring aktivity (kroky, vystoupaná patra ad.),
· běžecké a plavecké funkce,
· monitor spánku,
· počítání spálených kalorií,
· měření poměru mezi množstvím tuku a svalovou hmotou.

Workoholici pak jistě ocení možnost sledování hladiny stresu, ženy zase monitoring menstruačního cyklu. Tyto funkce ovšem hledejte spíše u promakanějších modelů.

Chytré hodinky: miniaturní telefon s funkcemi trenéra

Chytré hodinky dříve platily za jakýsi hybrid mezi hodinkami a telefonem. Nicméně za poslední roky svůj arzenál funkcí značně posílily a dnes už nejsou jen doplňkem k telefonu, ale plnohodnotným gadgetem. Upozornění na příchozí hovory či SMS jsou dnes běžnou funkcí, přičemž některé modely dokonce umožňují telefonovat přímo ze zařízení.

Viditelným rozdílem mezi náramkem a hodinkami je kromě vyšší ceny také design. U hodinek máte na výběr z celé řady materiálů, velikostí displeje i barev. Podle svého stylu můžete sáhnout buď po elegantnějším, či sportovnějším modelu a pořídit si tak zároveň i pěkný doplněk. Důležitou roli hraje i operační systém – mnohé značky, jako třeba Apple či Samsung, si vyvinuly své vlastní hodinky, které jsou kompatibilní pouze s určitým systémem.

Co vše zvládnou chytré hodinky?

Dá se říci, že chytré hodinky zvládnou vše, co umí fitness náramek, a spoustu dalších zajímavých věcí k tomu. Některé modely pak nabízejí také:

· uskutečňování videohovorů,
· poslech hudby i bez připojení telefonu,
· detekci spánkových poruch,
· měření hladiny energie uživatele,
· měření krevního tlaku a EKG,
· informaci o množství vypitých tekutin,
· širší škálu sportovních režimů od plavání až po golf,
· SOS tlačítko.

Cena chytrých hodinek

Je jasné, že oproti fitness náramkům toho chytré hodinky dokážou mnohem více, a vyšší cena tak není žádným překvapením. Chytré hodinky seženete i za 1 500 korun, takový model vás však nadstandardními funkcemi spíše neohromí. Hodinky pohybující se cenově okolo 10–15 tisíc korun už mívají solidnější využití. Cena skutečně našlapaných modelů se pak může pohybovat mezi 20 až 60 tisíci korunami.

TÉMATA

Podobné články

Doporučujeme

Další články