fb pixel
Vyhledávání

V Japonsku je vážná hudba stejně populární jako pop. Stojí se na ni fronty, říká v (NE)BLÁZNI dirigent Jakub Hrůša

Zdroj: G.cz/(Ne)blázni

Jsem pivař, přiznává osmatřicetiletý, světově uznávaný dirigent, Jakub Hrůša v novém dílu talk show Tomáše Poláčka (NE)BLÁZNI, a pak i po celý zbytek rozhovoru ukazuje svoji méně známou, neformální tvář.

Jana Mrákotová
Jana Mrákotová 26.5.2020, 11:37

Jakub Hrůša je jedním z nejvytíženějších dirigentů na světě, například v této sezóně si během jednoho měsíce vystřihl koncert s vůbec nejslavnějšími orchestry ve Vídni, New Yorku i Berlíně: "Občas se ráno probudím v hotelu," směje se, "nevím přesně, kde jsem, a jestli večer začínáme Dvořákem nebo Beethovenem."

S rodinou žije převážně v Londýně, ale nejčastěji pracuje v překrásném městě Bamberk. Už čtyři roky šéfuje tamním symfonikům, kteří mají snad nejlepší publikum v Německu, takže bývá pokaždé vyprodáno: "Ti nejvěrnější si plánují dovolenou podle toho," říká Hrůša, "kam jedeme s orchestrem na turné."

Poslechněte si celý rozhovor

Dvouhodinové dirigování bývá fyzicky náročné, a tak je po něm třeba doplnit tekutiny, čili zmíněné pivo, a posezení nad ním se občas protáhne. Bamberk je vyhlášený zvláštním typem nakouřeného piva - takzvaný Rauchbier chutná podobně jako uzené maso nebo špek a Hrůša na něj pozve každou návštěvu: "Někomu se udělá zle, někdo si tu chuť oblíbí, každopádně na Německu se mi líbí, že když přejedete z jedné vesnice do druhé, pivo tam chutná jinak..."

V polovině května získal Jakub Hrůša hned dvě ceny v prestižní soutěži BBC Music Magazine, příští týden zakončí před prázdným sálem letošní ročník Pražského jara, a pak už bude doufat, že se na podzim vrátí na koncerty publikum, protože bez něj to není ono.

Nejen o těchto tématech, ale například i fotbale nebo o skupině The Beatles hovoří Jakub Hrůša v novém díle (NE)BLÁZNI.

Podobné články

Doporučujeme

Další články