fb pixel
Vyhledávání

Největší aféra od zákazu pomazánkového másla: Jestli na jídelním lístku najdete veganský burger, volejte ČOI

Zdroj: Facebook

Vegani a vegetariáni zuří. Zemědělská komise při Evropském parlamentu totiž rozhodla, že zpřísní názvy bezmasých výrobků v rámci Evropské unie, což znamená, že vegetariánský burger ze sóji už nebudeme moct nazývat burgerem a steak z tofu už v jídelním lístku nebude nazýván jako steak pro vegany. Pravděpodobně se jedná o největší aféru od dob zákazu pomazánkového másla.

Martin Miko
Martin Miko 5.4.2019, 13:22

Z burgeru bude kotouč, z řízku placička

Evropská unie se rozhodla, že si udělá dalšího nepřítele. Kromě příznivců vysavačů s velkým výkonem a milovníků pomazánkového másla se nyní EU bude muset vypořádat i s vegany a přesvědčit je o tom, že žijí život ve lži. Když totiž nazýváte kus masa veganským masem, logicky lžete nejen sobě, ale i potenciálním zákazníkům, kteří si objednávají svíčkovou alá tofu nebo vepřové výpečky ze seitanu. Zemědělská komise EU tedy zakáže tyto názvy pro vegetariánské pokrmy, které mají nahrazovat potraviny s masem.

Svým způsobem to dává smysl. Proč si vegetariáni a vegani nevymýšlí svá vlastní jídla a místo toho jen napodobují naše milované pokrmy? Logicky to je svým způsobem lež. Místo vegetariánského burgeru by se tak mohlo jídlo nazývat třeba puk z tofu, sojový kotouč nebo sejtanová placka v housce. Pojďme zkrátka nazývat veganské výmysly pravými názvy!

Kromě burgerů a steaků bychom se mohli dočkat i přejmenování veganských párků. Ty bychom mohli nazývat třeba namletá zelenina v rostlinném střívku nebo rozemleté tofu ve tvaru podlouhlého válečku. Ano, s takovýmto názvem se veganské potraviny budou těžce prodávat, nicméně zkušení veganští marketéři s bezmasými nápady určitě vymyslí nějaké nové libozvučné názvy. Určitě se brzy setkáme s veganským válečkem, uzenými tofíkovými trubičkami nebo vegánkovou placičkou na gril.

Evropská unie má pravdu, že by měl být v názvech pořádek, nicméně je otázkou, jestli je toto opravdu zásadní věc k řešení. Někteří tvrdí, že se jedná o zákeřnou potravinářskou lobby ze strany velkovýrobců masných výrobků a prodejců masa, na druhou stranu by lidé měli vědět, co konzumují. I fastfoodové řetězce typu McDonald's nebo Burger King postupně testují burgery bez masa, protože to lidé prostě chtějí.

Jak tento problém vnímáte vy? Také se v restauraci cítíte zmatení, když si objednáte burger a přinesou vám rozemlečou čočku v housce? Ocenili byste, kdybychom nazývali věci pravými jmény?

A zde se dozvíte, že legenda České sody Petr Čtvrtníček slaví narozeniny.

Podobné články

Doporučujeme

Další články