Bráno přísně botanicky jde o plod durianu cibetkového (Durio zibethinus) z čeledi slézovitých (Malvaceae). Vypadá jako meloun s ostny a váží až pět kilogramů. A právě to z něj dělá smrtelné nebezpečí. Protože roste na stromě vysokém až čtyřicet metrů, je prý v Asii každý rok zabito několik lidí, kterým spadne z výšky na hlavu.
Foto Ivan Brezina
Ještě divnější je ale jeho aroma, které bývá přirovnáváno ke směsi pár dnů staré mrtvoly, lidských výkalů a hnijících kanálů. "Durian smrdí jako zkažené maso v zapařených hadrech," píše cestovatel Zdeněk Thoma v knížce Putování k posvátné hoře Kailás. "Srovnávají jej s česnekem, cibulí, shnilými vejci, uleželými olomouckými syrečky, sirovodíkem či žumpou," doplňuje jeho kolega Jan Šejbl. Nám osobně pak zápach durianu připomíná něco mezi lečovými blitky stárnoucího alkoholika a smradem z kvašeného zelí.
Foto Ivan Brezina
Proč tohle divné ovoce tak odporně páchne? Podle botaniků má smrad durianu lákat zvířata, která pak rostlinu nevědomky rozšiřují. Kvůli bizarnímu aroma zakazují některé asijské hotely svým hostům s durianem vstup. Nesmí se s ním ani do autobusů, na letiště, do metra a do veřejných budov. Kromě zapřísáhlých odpůrců má ale durian i své zanícené zastánce. Vůně, přesněji řečeno smrad, totiž v tomto případě vůbec nekoresponduje s chutí.Když durian s pomocí ostrého nože nebo mačety rozloupnete, objeví se ledvinovité segmenty žluté mazlavé hmoty. Její chuť bývá přirovnávána ke směsi banánového pudinku, vanilky, skořice a nebeské many. Proslulý britský přírodovědec Alfred Russel Wallace v 19. století mluvil o "smetanovém krému s bohatou příměsí mandlí" a dodával: "Navzdory svému zápachu chuť durianu nevyvolává pocit na zvracení ani nic podobného. Čím více ho jíte, tím méně vám páchne. Durian je prostě skvělý zážitek, nová východní zkušenost..." Britský spisovatel Anthony Burgess uvádí, že ochutnávání durianu je jako "vychutnávat si lahodný malinový desert na záchodě".
Foto Ivan Brezina
Některým ale durian nechutná. Americký kulinářský publicista Andrew Zimmern ho přirovnává ke "zcela shnilé kašovité cibuli" a jeho krajan šéfkuchař Anthony Bourdain dodává: "Váš dech pak bude po durianu páchnout, jako kdybyste dali francouzáka mrtvé babičce."
Na chuti durianu si ale snadno vypěstujete závislost, což se už spoustě domorodců stalo. V Malajsii, Thajsku a Indonésii to ceny durianu šponuje až k pětadvaceti dolarům za kus (asi 500 Kč). Záleží na odrůdě a stupni zralosti, přičež prý platí, že čím smrdutější, tím lepší. Prostě jako poctivé olomoucké syrečky...
Foto Ivan Brezina
Jak moc durian smrdí?
Jak durian správně jíst?
Na televizní dokument redaktora g.cz nejen o durianu, ale i o malajském Kuala Lumpuru se můžete podívat
TADY.