1. Tuhle sladkou pastu začal poprvé vyrábět italský cukrář Pietro Ferrero v roce 1946. Tehdy ji pojmenoval "Pasta Gianduja". Nedala se roztírat, byla tuhá, krájela se a pokládala na chleba. Až později se přejmenovala na "Supercrema", to když dostala krémovou podobu.
2. Od roku 1964 se pak oficiálně nazývá Nutella. "Nut" jakožto anglický výraz pro ořech, "ella" jako italská koncovka.
3. Každou 2,5 sekundu se ve světě prodá jedna sklenice Nutelly. Pro srovnání - každých osm vteřin se ve světě narodí člověk.
4. Nebo jinak. Množství Nutelly, které se prodá za jeden rok ve světě, by v klidu vrstvou pokrylo přes 1000 fotbalových hřišť.
5. O Nutellu je prostě zájem. V roce 2013 bylo v Německu ukradeno z kamionu na 5,5 tuny Nutelly, vznikla tak škoda 20 000 dolarů.
6. Existuje dokonce mezinárodní Den Nutelly. Připadá na pátý únor a vymyslely ho dvě italské blogerky.
7. Nutella se prodává v 75 zemích světa.
8. V roce 2009 měla Nutella na Facebooku nejvíc fanoušků hned po Coca Cole a Baracku Obamovi.
9. Denně se na výrobu Nutelly spotřebuje 70 milionů lískových oříšků.
10. Kašlat na to, že to má pár kalorií. V Nutelle je poměrně dost bílkovin, železa, vlákniny a vápníku. A co je skvělý, Nutella nikdy nedovolí, aby vám někde trčely kosti!
A TADY máte 12 faktů, proč je blbost držet dietu.