Dokonalou lepkavou hmotu zbožňují nejen děti. Možná už jste byli párkrát v pokušení si ho sami doma vyrobit, ale jelikož jste šikovní jako hrom do police, tak jste své nadšení zase hned sebekriticky zazdili. Tohle se ale nemůže nepovést!
Krásné, a hlavně chutné, karamelky. 6 minut akce a pár hodin chladnutí. (youtube.com)
Do hotového karamelu můžete klidně namočit i jablka. Ale pozor na prsty. (lecremedelacrumb.com)
Obstarejte si:
- skleněnou mísu
- půl šálku (jeho velikost necháme na vás, ale čím větší, tím víc karamelu ve výsledku budete mít) kukuřičného nebo glukózového sirupu (může být i třeba rýžový, koupíte v prodejně zdravé výživy)
- půl šálku sladkého kondenzovaného mléka
- půl šálku bílého cukru
- půl šálku třtinového cukru
- čtvrt lžičky soli pro zvýraznění chuti
- skleněnou nebo plastovou nádobu s nízkým okrajem, ve které bude karamel následně chladnout v ledničce
- nepřilnavý pečicí papír
Pečlivě promíchejte všechny ingredience a šoupněte na 6 minut na vysoký výkon do mikrovlnky. Ale každé dvě minuty mísu vyjměte a obsah znovu pořádně promíchejte. Nádobu, ve které bude směs chladnout v lednici, vyložte pečícím papírem (aby se karamel nepřilepil na dno nádoby) a opatrně (pozor, je to extrémně horké), vylijte horkou směsí z mikrovlnky. Mísu umyjte raději hned, později by to už mohl být trochu oříšek. Nechte karamel pár hodin zchladnout a poté ho ještě strčte na dalších pár hodin do lednice. Potom ho jednoduše vyloupněte z pečícího papíru a nahřátým nožem nakrájejte na kostičky. A voila! Máte krásné a úžasně chutné karamelky. Víte, co v nich je, takže se nemusíte obávat žádného přídavného chemického svinstva.
Přejeme příjemné mlsání a děkujeme Toddovi (viz následující video) za recept!
Pokud jste zvládli tohle, pak vám určitě nebude dělat problém ani palačinkové těsto. Z toho pak kromě klasických palačinek vykouzlíte i těchto 5 božských pokrmů.