Jak vypadají školní obědy v 17 zemích světa?

A které děti jsou na tom nejlépe? Upřímně, závidíme Japonsku a Koreji.

Každý rodič by byl nejraději, kdyby se ve školních jídelnách jeho dětem podávalo to nejzdravější jídlo. Ovšem jíme i očima a často to nejzdravější jídlo nutně neznamená, že všem chutná, nebo je i levné, jak se ostatně školní jídelny snaží být. Jíst se ale každopádně musí. Jak tedy vypadají obědová meníčka školou povinných dětí po celém světě? Kterým byste záviděli? A se kterými byste si naopak porce nikdy nevyměnili?

1. Korea

Většina škol v Koreji používá kovové tácy - dvě největší části jsou pro rýži a polévku. Do menších většinou patří ryba a zelenina. K pití mají děti mléko nebo jogurtový nápoj.

2. Japonsko

Z velké části se oběd v japonských školních kantýnách skládá z rýže a ryb, některým studentům už ale jídelny dopřávají i západní pochoutky.

3. Francie

Jídlo pro školáky se tu bere vážně a tak děti dostávají doopravdy téměř to samé, co by snědl i dospělý.

4. Velká Británie

Za zdravou výživu tu aktivně bojuje nejen Jamie Oliver. Smažená jídla se školní jídelny snaží omezit aspoň na dvě týdně, sladké nápoje, sušenky a jiné cukrovinky z automatů jsou po většině škol v Británii zakázány. Žáčci jí zeleninu, brambory, rýži, libové maso a ryby.

5. Španělsko

Ani děti ve Španělsku se nevyhnou zelenině, zdravé polévce a ovoci navrch.

6. Kuba

Rýže, kuřecí kroketky, smažený banán, hrachová polévka a pomerančový džus.

7. Pákistán

Školou povinní si v Pákistánu obvykle nosí s sebou jídlo z domova. Výjimečné je ale na nich to, že učitelé balíčky kontrolují a pokud zjistí, že se děti často stravují mastným, nezdravým jídlem, s rodiči tenhle problém aktivně řeší a předkládají jim alternativy zdravějšího stravování.

8. Singapur

Protože v Singapuru lidé milují jídlo z pouličních stánků, odráží se to i na stravě dětí ve školních kantýnách - mohou si vybírat od nudlových polévek, rýže s kari omáčkou, nebo"západních" jídel.

9. USA

I když to vypadá na pořádnou porci zdravé výživy, ne každá škola tuhle stravu pro své žáky vede. Stále se najde tu a tam kantýna, kde je kečup na stejné úrovni jako zelenina.

10. Slovensko

Uzená ryba, zelenina, pečivo a k tomu něco sladkého.

11. Švédsko

Brambory, zelí, fazole a k tomu sušenku děti zapíjí brusinkovým džusem.

12. Itálie

Školní jídelny v Itálii využívají biopotraviny, nejčastěji pěstované v blízkém okolí. Většinou jí studenti těstoviny nebo rizoto, k tomu nechybí ani salát. Maso se na jídelníčku objevuje jen párkrát do týdne.

13. Honduras

Ovesná kaše. A sní ji s úsměvem.

14. Čína

Blok rýže, masová směs v omáčce, zelenina.

15. Ukrajina

Polévka (buď to bývá vývar nebo klasický boršč), vaječná omeleta, ovocný salát a šťáva.

16. Keňa

Čočka a fazole jsou místo masa dobrým alternativním zdrojem proteinů. Děti tedy jedí dušenou směs sušených fazolí a kukuřice. Občas dostanou i rozmanitější zeleninu nebo brambory.

17. A nakonec jsme tu i my, Česká republika

Klasické UHO, které se v týdnu ještě mnohokrát objeví v různých variantách, polévka a za odměnu, že to snědly, dostávají děti občas nějaký ten "dezert".

A TADY máte 16 kreativních cedulí a hospodských tabulí.


Komentáře