fb pixel Na čaji v Malajsii: ruční sběr lahodných lístků nic nenahradí – G.cz
Vyhledávání

Na čaji v Malajsii: ruční sběr lahodných lístků nic nenahradí

Cameron Highlands je velmi úrodná oblast Čajové keří pokrývají i místní kopce Jakoby krajina byla pokryta zeleným kobercem A kde nejsou plantáže, tam je prales + DALŠÍCH 6 FOTEK + DALŠÍCH 7 FOTEK

Pokud navštívíte Malajsii, měli byste alespoň pár dní si vyčlenit na oblast Cameron Highlands, pohoří pojmenované po Williamu Cameronovi, který jej v roce 1855 prozkoumal a zmapoval. Minimálně se zde po rozpálených plážích či po parném zhruba 200 km vzdáleném Kuala Lumpur trochu zchladíte. Vydrápete se totiž do nadmořské výšky kolem 1500 metrů nad mořem, kde se průměrné denní teploty pohybují kolem 20°C.

Václav Roman
Václav Roman 18.6.2018, 11:00

Pořád jste ale v tropické oblasti, obklopeni tropickými pralesy se spoustou opic a je třeba počítat s tím, že tropická bouře může přijít naprosto znenadání. Občas sprchne i trochu víc. Za přílivem davů turistů však stojí něco jiného než vycházky po pralesích či místní chrámy, i když i ty stojí za návštěvu – oblast je vyhlášená díky svým čajovým plantážím.

Kraj je hodně úrodný. Čajové keříky pokrývající rozlehlá údolí i kopce a tvoří úchvatnou scenérii. Hospodaří zde několik společností, mezi ty největší patří Tea Boh Factory, ke které jsme zamířili.

Pokud si zaplatíte komentovanou prohlídku, dozvíte se nejenom vše o pěstování čaje a jeho výrobě, ale můžete se mezi keříky procházet a na pár okamžiků se tak vžít do kůže plantážníků, kteří čajové lístky sbírají a ukládají do pytlů. Předpokladem pro kvalitní čaj je ruční sběr, stroj totiž na rozdíl od bystrých očí sběrače nedokáže rozeznat dobrý list od špatného. Sběr jim usnadňuje pravidelné zastřihování keříků do požadované výšky.

Pracovníci sem přicházejí s celými rodinami z Barmy, Bangladéše i Indonésie. Žijí ve vesničce nedaleko továrny na zpracování čaje, pro jejich děti je zde i škola.

Když se blížíte k továrně, už na dálku cítíte vůni čaje. Právě sem putují natrhané lístky, které se po natrhání nechávají zavadnout. Tento proces trvá maximálně několik hodin. Správně zavadnuté lístky jsou vláčné a jdou snadno rolovat, což je další fáze procesu, při které se uvolňuje šťáva. Pak následuje chemická část procesu výroby čaje – fermentace. Bezprostředně po ní se čajové lístky suší. Suchý čaj už pak zbývá jen roztřídit podle kvality a je hotovo.

A tady si můžete přečíst o 7 zajímavých místech v Asii, které stojí za to vidět.

Podobné články

Doporučujeme

Další články