Kuchyně se v 21. století stávají díky novým technologiím a důrazu na společenskou zodpovědnost nejreprezentativnější místností domácnosti – G.cz
Vyhledávání

Kuchyně se v 21. století stávají díky novým technologiím a důrazu na společenskou zodpovědnost nejreprezentativnější místností domácnosti

+ DALŠÍ 1 FOTKA

Doby, kdy byl pobyt v kuchyni symbolem nejvyššího pracovního nasazení, jsou už dost možná minulostí. Místo toho jsme teď svědky trendů, které tuto místnost rodinného setkávání proměňují od základů. Moderní kuchyň není pouze prostorem, na kterém se může vyřádit každý nadšenec do interiérového designu. Stávají se taky jednou z nejdynamičtějších oblastí vývoje na poli smart domácností. Navíc, znáte lepší místo, kde začít měnit své návyky tak, abyste žili ekologičtěji a s větším ohledem na životní prostředí?

Redaktor
Redaktor 31.8.2020, 15:44

Chytrá kuchyně

Pamatujete časy, kdy se muselo kmitat, aby se pořádek v kuchyni nesesypal jak domeček z karet? Zdá se, že těm už odzvonilo. Smart kitchen je tu naopak proto, aby se o vás co nejlépe postarala. Dosahují toho pomocí různých senzorů a čidel. Podle podrobné tržní analýzy společnosti Adroit Market Research z roku 2018 jsou kuchyně vůbec nejprogresivnějším odvětvím v rámci technologického vývoje chytrých řešení pro domácnost. Závěry výzkumu naznačují, že do roku 2025 tento business naroste exponenciálně – a dosáhne hodnoty 32,48 miliard dolarů ročně! Velkou zásluhu na tom, mimo průkopnických USA, bude mít region Asie a Tichomoří. Smart řešení do kuchyní se zde začínají těšit velké oblibě, a čím dál více spotřebitelů po nich pokukuje se zájmem a rozhodnutím si je domů pořídit.

Nenechme se mýlit – chytré kuchyně jsou na vzestupu i u nás v Čechách. Nabídka produktů je opravdu široká a zahrnuje téměř cokoliv vám přijde na mysl. Rychlovarné konvice, sporáky, vodovodní kohoutky, které spustí proud vody, když k nim přiblížíte ruce. U zrodu revoluce ale stál jiný spotřebič. „Téměř 35 procent trhu teď představují chytré lednice. Taková lednice budoucnosti vám dnes dokáže sdělit, že se potraviny v ní blíží datu spotřeby,“ vysvětluje Pavel Staněk, český kulinářský guru a majitel sítě concept storů s kuchyňským vybavením Potten & Pannen – Staněk: „Díky propojení s Wi-Fi si můžete kdykoliv ze svého smartphonu kontrolovat obsah vaší lednice, a ty nejchytřejší dokonce pomocí speciální aplikace poznají, když vám dochází zásoby a bez jakéhokoliv vašeho dalšího zásahu vám přes e-shop provedou objednávku a doplní přesně to, co vám schází. S takovým řešením se nikdy nebudete muset potýkat s nedostatkem surovin,“ vyjmenovává všemožné zlepšováky, které nová kuchyňská technologie nabízí.

Z toho vyplývá jedno – i rustikální kuchyně se dá přeměnit na automatizovanou potravinářskou fabriku. Předpoklad? Připojení do datové sítě v rámci internetu věcí. V dohledné době se snad už konečně dočkáme širokého pokrytí rychlým a stabilním 5G internetem, který by takovou zátěž měl dokázat zpracovat. Protože si představte – v kuchyni se neobejdete bez ledničky, sporáku, trouby, myčky, dřezu, digestoře, osvětlení, mixéru, rychlovarné konvice, kávovaru…a tím výčet zdaleka nekončí. Zkrátka, je to hodně spotřebičů. Koncept Smart Kitchen pracuje s představou, že spolu navzájem komunikují prostřednictvím cloudu. S tím vám samozřejmě dokážou pomoct i různí digitální správci jako je Alexa nebo Google Home. Výsledek pak vypadá tak, že ovládáte celou kuchyň přes mobilní telefon klidně i ze vzdálenosti několika kilometrů od domova.

Udržitelná kuchyně

Postavme se k realitě čelem. Plýtvání potravinami je závažný globální problém. Podle Organizace pro výživu a zemědělství (FOA) při OSN lidé ročně vyhodí zhruba 1,3 miliardy tun jídla. V přepočtu to znamená, že v průměru má každý z nás na triku 168 kilogramů potravinového odpadu za jeden rok. To není zrovna málo! Co je ještě děsivější je to, že zmíněné číslo představuje zhruba třetinu roční produkce potravin, která tak končí nespotřebovaná v koši.

Cesta z tohoto marasmu může být ve skutečnosti překvapivě snadná – naučme se potraviny správně skladovat a uchovávat pro další použití. Cesta k zodpovědné kuchyni dost možná spočívá ve vakuování. K tomu má opět co říct i Pavel Staněk: „Dnešní doba je uspěchaná. Často máme v obchodě velké oči a radši nakoupíme víc zboží, než pak reálně dokážeme spotřebovat. Kladli jsme si otázku – jak prodloužit životnost těchto potravin na co nejdelší dobu? Odpověď jsme našli ve spolupráci s německou firmou Zwilling.“ Majitel Potten & Pannen – Staněk naráží na novinku, která by se na českém trhu měla objevit už tento podzim pod názvem Zwilling Fresh & Savevacuum Starter Set. Na tu se s napětím čeká, protože výrobce i distributor slibují, že tato nová technologie dokáže několikanásobně prodloužit trvanlivost vakuovaných potravin, jež si tak udrží svou čerstvost mnohem déle.

S pomalými krůčky ale můžete začít už teď. Možná vás někdy napadlo, zda není škoda vyhazovat například odřezky zeleniny. Pravděpodobně je. Zkuste to nedělat – využijte každou rostlinu na maximum. Hledejte na internetu. Třeba objevíte návody, jak se zbytky naložit originálním způsobem. A pokud ne, vždycky můžete kompostovat. Tušíte například, že z citronové kůry si lehce podomácku vyrobíte aromatické svíčky? Nebo, že zbytky mrkve či řepy vydají na solidní základ pro skvělé domácí pesto?

Morem moderních kuchyní je nadužívání všemožné chemie. Nadcházející postmoderna se spíš soustředí na užívání přírodních prostředků. S tím souvisí nedávný boom mýdláren a různých natural obchůdků. Čistící prostředky na nádobí, které seženete v supermarketech, často obsahují vysokou hladinu amoniaku a chlorinů. Jejich používáním neprospíváte planetě, mikrobiomu ve vlastní kuchyni, a ani svému zdraví. Alarmující je i spotřeba papírových ubrousků při úklidu – textilní výrobky jsou pro tento účel daleko způsobilejší i efektivnější. A dají se po vyprání užívat prakticky donekonečna.

Podobná je situace i v případě samotných potravin. Potravinářské řetězce často své výrobky modifikují za pomoci chemikálií. Proto lidé čím dál častěji přechází na organickou stravu. Není nic lepšího než zelenina nebo bylinky z vlastní zahrádky. Tu si můžete vytvořit i v podmínkách zástavby panelových a činžovních domů. „Potten & Pannen má v nabídce velice oblíbené chytré květináče Véritable. Jsou skvělé, pokud si chcete doma pěstovat vlastní bylinky. Díky zabudovaným LED lampičkám dostává rostlina přesně tolik světla, kolik potřebuje. Lehce se s nimi manipuluje, a pro ty, kdo nejsou zrovna opečovávatelské typy, mají i program automatického zavlažování půdy,“ nabízí možné východisko Pavel Staněk. Způsobů, jak se chovat odpovědně je nepřeberně, stačí si vybrat. A ani se při tom příliš nezapotíte.

Designová kuchyně

Je to oficiální! Kuchyně roku 2020 se nesou v duchu tří barev. Minimálně se na tom shodují interiéroví designéři. Do teď platila zvyklost ladit stěny i samotné vybavení především v dvoubarevné souhře. Nyní by se do mixu měla přidat ještě barva třetí. Není to jediný posun, čím dál víc lidí si potrpí na design. Kuchyně se totiž stala reprezentativním prostorem, kam uvádíte návštěvy, kde trávíte důležité večery s rodinou či partnerem. Stoupá poptávka po kuchyňských linkách z kvalitních odrůd dřeva i stylových kovových doplňcích a spotřebičích. Každý kus nábytku má v organizaci místnosti nezastupitelnou úlohu. Z uspořádání kuchyňských ostrůvků se pomalu stává náročná věda.

S touto filozofií se obzvláště v Česku často sžíváme jen pomalu a s obtížemi. Průkopníkem tohoto směru myšlení je bezmála 30 let již zmíněná společnost Potten & Pannen – Staněk. Svou vizi vyloženě založila na tvrzení, že stravování není jenom uspokojování biologické potřeby, ale má i nezanedbatelný společenský a kulturní význam. Majitel firmy Pavel Staněk vzpomíná, že začátky byly obzvlášť krkolomné – přece jen přicházel s konceptem, který tomuto regionu nebyl moc blízký. Musel si svou klientelu najít a naučit ji přemýšlet trochu „out of the box“.

Myslím, že jsme uspěli,“ hodnotí dosavadní příběh společnosti její spolumajitel: „Kromě toho, že jsme za ta léta na český trh uvedli desítky světových značek, se nám hlavně podařilo prosadit trošku jiný koncept přemýšlení o domácím vaření a stolování. Kamenné obchody při tom byly naprosto zásadní.“ Staňkova obchodní síť totiž stojí na pevných základech – kamenných concept storech, které jsou navržené tak, aby působily co nejreprezentativněji, a zároveň přívětivě. Zákazníci si zde mohou produkty osahat, podobně jako je tomu běžně v podobných prodejnách v USA nebo si je mohou vyzkoušet na některém z kurzu vaření v jejich prémiové škole vaření Gourmet Academy.

Ať už se bavíme o nákupu potravin, spotřebičů nebo nádobí, nic nenahradí osobní zkušenost. Kontakt zákazníka s produktem je zárukou spokojenosti a zodpovědného výběru. Kde jinde by se totiž měl člověk cítit dobře, než právě ve vlastní kuchyni – oáze těch nejniternějších chutí a tužeb?“ pokládá řečnickou otázku zakladatel kuchyňského retailu, v jehož nabídce najdeme opravdové designové perly. Za všechny jmenujme limitovanou sadu nádobí navrženou slavným českým streetartistou Pastou Onerem nebo řadu malých domácích spotřebičů Smeg s originálním designem kolekce Sicily is my love legendárního návrhářského dua Dolce & Gabbana.

TÉMATA

Podobné články

Doporučujeme

Další články