fb pixel Království za pořádnou kudlu. Zjistěte, jak vybrat správně nůž – G.cz
Vyhledávání

Království za pořádnou kudlu. Zjistěte, jak vybrat správně nůž

Dokonalá masivně chladná ocel je snem nejednoho muže, který si už jako malý kluk hrál na zálesáka či Indiana Jonese. Podle čeho vybrat ten správný nůž na túry, práci či jako bojový nástroj?

Komerční článek
Komerční článek 14.9.2020, 10:00

Existuje celá řáda nožů, které jsou skladné a lehké, ty jsou ideální na túry. Dále jsou velmi oblíbené multifunkční nože, které v sobě mají mimo jiné i kleště, šroubovák nebo třeba pilku. No a v neposlední řadě jsou tu nože bojové, kde je zásadní průraznost předmětu. Ten pravý nůž je pro vás tudíž ten, za kterým účelem ho chcete používat.

Pojďme se podívat na ta nejzásadnější kritéria, díky kterým si vyberete ten nejkvalitnější, nejvhodnější a nejlepší nůž.

Funkce:

Pokud jste milovníky táboráků a zálesáctví, sáhněte po noži, kterému se říká multitool a obsahuje také kleště, šroubovák, pilník, pravítko, kladívko či otvírák. Využijete ho na drobné práce kolem domu, na výletech i dobrodružných výpravách.

Dalším oblíbeným nožem dle funkce je takzvaný taktický nůž. Ten je ideální jak na řezání, tak na obranu. Jeho předností je pevnost, tvrdost a odolnost. Tyto nože používají kromě civilistů i naše ozbrojené složky.

Jistě už jste slyšeli i o švýcarském noži, který skrývá několik nástrojů v jednom. Dříve se používal jako vybavení v armádě, dnes je oblíbený především u mladých lidí díky své jednoduchosti, skladnosti a multifunkčnosti.

Pokud jste vášnivý myslivec jistě vlastníte lovecký nůž na zpracování kořisti. Tyto nože mají pevnou i zavírací čepel a většinou se vyrábí z kvalitní nerezové oceli.

Samozřejmě teď v září, kdy je houbařská sezóna v plném proudu, nesmíme zapomenout na nůž houbařský. Některé mají dokonce na zadní straně rukojeti štětinky, díky kterým můžete nalezenou houbu rovnou šetrně očistit.

Pokud jste dostatečně opatrní, s nožem se dá zažít i spousta zábavy. Sáhněte třeba po tom vrhacím. Je ohebnější a není příliš tvrdý, tudíž se vám nezlomí, když ho silně vrhnete do stromu nebo terče.

Dále existují nože kuchyňské, filetovací či motýlkové. První dva patří do kuchyně a jistě se s nimi umíte ohánět, třetí v minulosti sloužíval k zastrašování soupeře. Dnes se s ním flipuje pro zábavu.

Druh čepele:

Podle typu čepele dělíme nože na dva druhy. Jedním je pevná čepel a druhým zavírací. Nůž s pevnou čepelí se vyznačuje především odolností a masivnější konstrukcí. Tento nůž zvládá náročnou práci jako sekání dřeva, páčení nebo třeba bodání. Také se dobře udržuje a čistí. Myslete však na to, že není příliš skladný, proto je k němu ideální pouzdro, které si můžete umístit na opasek.

Druhou variantou je nůž se zavírací čepelí. Ten se dá rozložit a složit, proto je jeho hlavní devízou skladnost. Je ideálním společníkem pro turisty, myslivce nebo rybáře. Čepel samozřejmě není tak odolná a pevná, proto ho upotřebíte především při běžných úkonech. Přeříznete různý materiál, otevřete krabici nebo si v přírodě připravíte jídlo. Třešničkou na dortu je pojistka, která vám zaručí, že se čepel sama neotevře a vám se tak nemůže nic stát.

Pokud je čepel z tvrdší ocele, déle nám vydrží ostřejší, o to hůř se nám pak ale čepel brousí. Nopak měkčí čepele se nám budou brousit lepé, ale nezůstanou nám tak dlouho ostré jako tvrdé čepele. Pro běžné uživatele je nejvhodnější čepel z oceli 440, kterou disponuje většina nožů. Dobře se brousí a vydrží poměrně dlouho ostrá, navíc je nerezová a její údržba je tak velmi jednoduchá.

Povrch čepele:

Pří výběru nože by jsme určitě neměli opomenout ani povrchovou úpravu čepele. Většinou se setkáme s čepelí lesklou, která může být ošetřená buď formou broušení nebo leptání. Nože z uhlíkové oceli mohou mít nanesené tzv. černění, které slouží jako ochrana před rzí. I tento druh čepele si vyžaduje péči, jelikož černění není trvalé.

Materiál rukojeti:

Rukojeť nejčasteji volíme z polymeru, dřeva či gumy. Skvělá je samozřejmě ergonomicky tvarovaná rukojeť z polymeru, která je nyní velmi moderní. Stále si však fajnšmekři mohou zvolit rukojeť z paroží nebo perleti. Na dotek je nejpříjemnější dřevo, to ale vyžaduje důslednou péči. Když zvlhne, musíte ho nechat vysušit. U gumy je zase výhodou pořizovací cena. Záleží tedy na vás, jak moc chcete do nového pomocníka investovat. Pokud nemáte možnost si nůž osahat, nejlepší volbou pro vás budou rukojeťi s kulatějšími tvary.

Rovné ostří nebo se zoubky:

Rovné ostří odvede lepší práci při přesném, čistém a hladkém řezu. Nezáleží na tom, jestli se jedná o řez jablka nebo ryby. Nezachytává se, nenaruší plynulost řezu a netrhá řezaný materiál. Ostří se zoubky si hladce poradí s houževnatým či tvrdým materiálem. Hodí se proto na lana, látky, ale i chleba.

Tip na závěr:

Než si nůž pořídíte, možná by bylo vhodné přečíst si i několik zajímavostí, které nevíte a váš výběr by mohly dosti ovlivnit.

Nejoblíbenějšími noži jsou ty, které mají čepel ze slitiny železa a ostatních prvků,. Jde o chrom, nikl nebo molybden, díky nim totiž odolá korozi a její údržba je snadná a rychlá. Jedná se o nerez ocel (stainless steel).

Pokud však toužíte po tom, aby nůž skvěle řezal, vsaďte na čepel ze slitiny oxidu železitého neboli uhlíkovou ocel (carbon steel). Myslete ale na to, že snáze podléhá korozi a musíte o něj tedy pečlivě dbát. Mezi další materiály patří ocel či keramika.

Zda je pro vás důležitým faktorem při nákupu cena, necháme na vás. Ta by však při výběru toho správného nože neměla být tak důležita. Kupujete si přece produkt, který by vám měl vydržet minimálně pár let, v lepším případě i celý život.

TÉMATA

Podobné články

Doporučujeme

Další články