Rozlučka s řeckým jogurtem
Vypadá to, že naši výrobci potravin neumí správně pojmenovat zboží, které míří na trh. A tak z toho vznikají prekérní situace, které se nám, spotřebitelům, nelíbí, protože jsme na něco zvyklí. Jen si vzpomeňme na to, když nám Evropská unie zakázala pomazánkové máslo, jelikož to nebylo máslo, ale pomazánka. Podobným způsobem pravděpodobně dopadne i takzvaný řecký jogurt, což je český produkt a nemá s Řeckem absolutně nic společného. Jen to, že vzniká způsobem, který je typický pro Balkán. Trik je v tom, že při výrobě „řeckého“ jogurtu spotřebujete třikrát více mléka než při výrobě jogurtu klasického.
V České republice se vyrábí dokonce dva druhy tohoto mléčného produktu. Jde o řecký jogurt a jogurt řeckého typu. Ty však pravděpodobně čeká brzký konec, jelikož se budou muset přejmenovat. Řekům se nelíbí to, že pochutiny nemají v Řeckem absolutně nic společného, a proto si postěžovali u Evropské komise. Legislavita bude změněna a název řeckého jogurtu tím pádem také. Vzhledem k odlišnému způsobu výroby se bude nejspíš jmenovat koncentrovaný jogurt. To si přímo říká o název Koncentráček, co říkáte?
Ministerstvu zemědělství ČR se celá věc příliš nelíbí a stojí na straně mlékáren, protože označení řecký jogurt vzniklo na základě charakteristiky výrobku a způsobu jeho výroby, takže se nejedná o žádné oklamávání spotřebitele. Obdobně je tomu u frankfurtských párků či eidamu, uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý pro iROZHLAS.cz.
Na plánované změně prodělají hlavně výrobci jogurtů, kteří budou muset změnit označení na obalech i etikety. Ke schválení této změny ještě ani oficiálně nedošlo a už vymýšlí, jak to obejít. Možná se tak dočkáme názvu balkánského jogurtu, tradičního řeckého nebo staročeského jogurtu.
Co si myslíte vy? Je správné zakazovat řecký jogurt, když nemá s Řeckem nic společného? Jak byste rozhodli? Napište nám do komentářů.
A zde se dozvíte, co všechno bychom doporučili naší vládě zdražit, protože cigarety, alkohol a hazard prostě nestačí!