KOMENTÁŘ: 2 roky bez kouření v restauracích. Na kouření venku jsme si zvykli, na smrad iQOSu ne

Obrázek uživatele Martin Miko
31.05.2019, 08:24

Před dvěma lety jsme se rozloučili s kouřením v hospodách a restauracích, což podle některých statistických údajů vedlo ke snížení počtu infarktů a astmatu mezi lidmi. Naučili jsme se kouřit nahřívaný tabák, který některým hospodským nevadí, a hlavně chodit kouřit ven, což se ze začátku mnohým zdálo nepředstavitelné.

Kouřit venku nám už nevadí

Jen si vzpomeňte na rok konec května roku 2017, tedy dobu, kdy si jsme v hospodách a restauracích zapálili naše poslední cigarety. Dokonce i mnozí nekuřáci si symbolicky zapálili jako důkaz, že jsme přišli o jednu z dalších svobod. Jenže čas smyje všechny šrámy a zahojí bolestivé rány. Zvykli jsme si i na EET, takže zákaz kouření v hospodách je pro nás naprostou malicherností. S odstupem času si vlastně myslíme, že to nebyl zas tak špatný nápad, protože s sebou přinesl spoustu výhod.

Nedávno jsme navštívili jednu hospodu, která je vedená jako klub, takže je v ní kouření povoleno. Po dvou hodinách pobytu zde nám bylo tak špatně, že jsme odešli. Až si vlastně říkáme, jak je možné, že nám to pasivní kouření přišlo dlouhá léta naprosto v pořádku.

Na druhou stranu i po těch dvou letech jsme stále přesvědčeni o tom, že by v rámci protikuřáckého zákona měla přijít nějaká novela, která by dovolovala kouřit ve speciálně odvětrávaných místnostech nebo kuřárnách. To dává smysl. Je jasné, že v podnicích, kde se vaří, by se kouřit nemělo. Na tom se shodnou snad i samotní kuřáci, jenže vesnické hospody čtvrté cenové tím utrpěly a mnoho z nich muselo zavřít. Stačilo by jen rozdělit hospodu na nekuřáckou a kuřáckou (samozřejmě odvětrávanou) část a mnoho lidí by mělo klid.

Další věcí, která se objevila po zákazu kouření, je kouření takzvaného nahřívaného tabáku, který prý není tak škodlivý. To ale nikdo neví, protože prozatím nejsou dostupné žádné studie, které by to potvrdily. Na zahřívaný tabák se protikuřácký zákon nevztahuje, takže ve většině hospod můžete vesele čadit. Takže nekuřáci opět před dýcháním tabákového kouře neutekli. Místo něj čichají a dýchají kouř spařený, jehož zápach připomíná kombinaci zatuchlých ponožek a spáleného listí. Evoluci samozřejmě nezastavíme a tabákové korporace si pokaždé najdou cestičku, jak obejít zákon. Proto místo hořícího tabáku dýcháme jen tabák zahřátý. Věřní kuřáci cigaret i nadále chodí kouřit ven. Možná kouří méně, možná kouří víc. To musí posoudit oni sami.

Až nyní po dvou letech bez kouření v restauračních zařízeních se totiž ukázalo, že klesá počet lidí s infarktem a astmatem. Tyto nemoci jsou totiž přímo závislé na tom, jestli daný jedinec kouří či ne. Zlepšení jsme se dočkali i v rámci sníženého počtu mladých kuřáků, což je rozhodně dobrá zpráva. Kouřit v roce 2019 není trendy, přesto se však jedná o jeden ze zásadních příjmů státu, takže se v příštím roce bude zdražovat.

Co si myslíte o kouření v restauracích vy? Umíte si představit, že by vláda protikuřácký zákon zakázala a vy byste museli opět trávit čas v zakouřeném prostředí? My už asi ne.

A zde vás naštve pořad Prostřeno, který klesl na úplné dno kvůli veletrapnému youtuberovi.


Komentáře

Doporučeno pro vás