Smážem ku střízlivosti!
Co jíte v KFC nejraději? Hot Wings, nebo spíš stripsy? Twistera, nebo Zingera? A k masíčku hranolky, nebo kaši s omáčkou? My osobně jsme milovníky klasického kuřete Kentucky – ta kůrčička, tak akorát slaná i pikantní, ta nás dokáže vytáhnout prostě ze všeho. Většinou je to tedy kocovina, ale kousek zlatavého kuřete od plukovníka Sanderse by nám podle nás pomohl i po rozvodu nebo třeba po pohřbu babičky Emilky. Však je v ní také legendární a příšně utajovaný mix 11 druhů bylinek a koření, který na počátku všeho vymyslel sám otec zakladatel.
Harland Sanders, ten bělovlasý chlapík s bradkou, který se na nás dodnes usmívá z loga známého fast foodu, se narodil v roce 1890 na farmě poblíž Louisville v Kentucky. Když mu bylo pět, otec rodiny zemřel a matka musela začít pracovat v konzervárně. Coby nejstarší syn jí Sanders musel pomáhat s výchovou mladších sourozenců, což mimo jiné znamenalo naučit se vařit. Matka ho to naučila, když mu bylo teprve oněch pět. O sedm let později rodný dům opustil a vyzkoušel řadu profesí, pořád ho to ale tak nějak táhlo ke sporáku. Až v roce 1930 přišel zlom, a sice s koupí malé čerpací stanice. Že to s jídlem nesouvisí? Jen počkejte.
Sanders na benzínce u městěčka North Corbin kromě čepování benzínu do nádrží také vařil svým přátelům, jejich známým a ostatním místním. Servíroval to, co se naučil v mládí; steaky, teplou šunku a především smažená kuřata. Zvěsti o jeho kuchařském umění se rozkřikly, a tak Sanders koupil benzinovou pumpu naproti té, co už měl, postavil před ni šest venkovních stolů – a přesně tam se pomalu začalo rodit KFC.
Recept, pro který se zabíjí
Sanderse čekaly roky neskutečného úspěchu. Podnikatelského úspěchu. Z malého „benzinového bistra“ se brzy stala restaurace pro 150 lidí s názvem Sanders Court & Café. Tehdejší guvernér Kentucky Ruby Laffoon dokonce muže, jenž svůj byznys vystavěl z ničeho a jen díky vlastní píli, vyznamenal titulem colonel (plukovník), z čehož se stala přezdívka, která Sandersovi už zůstala.
Jeho smažené kuře bylo vyhlášené a sjížděli se na něj lidé ze všech koutů. To byl trochu problém – příprava kuřete na ocelové pánvi totiž trvala přibližně 30 minut. To ale plukovníka Sanderse nemohlo zastavit, a tak na konci 30. let přešel na moderní smažení pod tlakem a ještě navíc přišel s vlastní originální recepturou – se speciálním mixem jedenácti druhů koření a bylinek, ve kterém nechal kuřata obalovat.
Tento jedinečný recept, jenž dělá z kuřete z KFC takovou lahůdku, sepsal na kus papíru, který i ručně podepsal. Vzácný artefakt údajně dodnes leží v trezoru v sídle vedení společnosti KFC v Louisville. Nikdy nebyl patentován. Aby zůstala zachována jeho „top secret“ klasifikace, nechává firma dokonce dvě laboratoře vyrobit každou jednu polovinu mixu a do jedné směsi si to pak sesypávají až těsně před rozvozem do jednotlivých restaurací.
Těch jsou mimochodem po světě i u nás stovky. A drží se navzdory všem kontroverzím, protestům ochránců zvířat a milovníků zdravé výživy! Nápad udělat z restaurací síťě přepadl Sanderse v 50. letech. Začal tak, že svůj recept nabízel k užitku různým majitelům bister. První, kdo jej použil, byl jistý Pete Harman. Slovo dalo slovo a roku 1952 Harman se Sandersem společně otevřeli první oficiální pobočku fastfoodového řetězce s názvem Kentucky Fried Chicken. A zbytek, jak se říká, je lahodná, křupavá historie...