fb pixel
Vyhledávání

Káva s vejcem a šest dalších neobvyklých úprav kávy

Nebuďme konzervy a zkoušejme v životě nové a nové věci. Třeba ty s kávou.

Veronika Doleželová
Veronika Doleželová 28.2.2016, 17:42

1. Egg Coffee

Neděste se. Je to vynikající! Tento způsob je rozšířený mezi skandinávskými hltači kofeinu, ale známá je i trochu odlišná verze "vietnamské kávy s vajíčkem". Rozdíly jsou v přípravě i požadovaných ingrediencích. Tady máte návod na skandinávskou verzi, která se mi zdá podstatně jednodušší a nenáročná.

Má se to takto: rozemletou kávu smícháme s vajíčkem, vyklopíme do vroucí vody a tři minuty povaříme. Směs po uplynulé době zchadíme hrnkem studené vody a pak přes sítko slijeme do šálků. Tahle úprava není zrovna špatná. Níže v druhém videu máte navíc návod na vietnamskou verzi. K té potřebujete navíc ještě kondenzované mléko

2. Kafe s kardamomem

Tahle přísada v kontextu s kávou je běžná v arabském světě. Kardamom se dává do kafe s mléčným základem, dodává mu jemnou exotickou chuť. Kardamonové tobolky můžete rovnou semlít se zrnky pražené kávy a den nechat "odstát", aby se v ní rozprostřelo aroma. Pokud nemáte čas, zrnka z jedné tobolky přihoďte do kávy a zalijte horkou vodou. Jednoduché.

3. Slaná káva

Dvakrát lákavá představa to možná není. Ale třeba na Tchaj-wanu je slaná káva velmi oblíbená. Sůl v nápoji zjemňuje hořkost a v ledové kávě dokonce zvýrazňuje chuť. Sůl se přidává do již oslazené kávy - a ještě se může přidat i pěna s trochou kakaa. Tahle chuťová varianta vám buď učaruje, nebo se urychleně vrátíte ke dvěma kostkám cukru.

4. Káva s máslem

Místo mléka nebo smetany zkuste do své kávy dát trochu másla. Výsledek je překvapivě lahodný. O kávě ochucené máslem se říká, že je velmi zdravá a dokonce pomáhá i hubnout. Jenže nejlepší je kava s máslem a cukrem nebo medem. Tak teď to můžete posoudit sami.

5. Marshmallow káva

Jasná volba pro skutečné znalce téhle americké bizarnosti. Vaší kávě jeden, nebo dva... klidně i víc marshmallownů neuškodí. Ba naopak. Je to něžně nadýchaný měkoučký zázrak. Zde máte dvě krásné holky, které to dokazují u espressa.

6. Javorový sirup

Tohle lze pochopit, javorový sirup je prostě sladidlo. Lahodné sladidlo... Leckdo neodolá a přidává si ho i do horké čokolády. Pokud doma neoplýváte tímhle produktem, zkuste místo něj použít med. Chuť kávy zjemní a co si budeme povídat, teď v zimě vám udělá velmi dobře. Prostě nebuďte konzervy a netvrďte, že med jen do čaje a cukr do kávy. Objevujte!

7. Puding se skořicí

Zima je sviňská doba, která nás nutí dělat zoufalé činy. Pro zahřátí cokoliv. Tento způsob přípravy se možná bude zdát někomu velmi nešťastný, ale na první pohled "zjevných" prasárniček tu máme i víc. Tak proč to nezkusit. Dle receptu degustátora neobvyklých kávových kombinací si ke své oblíbené rozpustné kávě přidejte dvě lžičky práškové směsi karamelového pudinku, smetanu, dvě tyčinky skořice a zalijte horkou vodou. Výsledek by měl být krémový, hustý nápoj jemně vonící skořicí. Je zima, zkoušet se může všechno.

A TADY máte článek o pražské lumpenkavárně.

Podobné články

Doporučujeme

Další články