1. Vejce
lovefood.com
V lednici vydrží až měsíc od snášky. Skladovat byste je měli špičkou dolů v teplotě 5-8 stupňů a nesmí mít nakřáplé skořápky. Z lednice je vyndejte maximálně hodinu před použitím. Čerstvost odhalí snadný test - dejte vejce do sklenice s vodou, mělo by zůstat u dna. Pokud vyplave, znamená to, že vzduchová bublina uvnitř je větší - pak čerstvé není.
2. Mléko
evermotion.com
V lednici až 2 týdny, v mrazáku 3-5 měsíců. Trvanlivé mléko má o zhruba desetinu menší výživnou hodnotu, ale máte garanci, že neobsahuje žádné choroboplodné zárodky. Při pasterizaci se zahřeje na zhruba sedmdesát stupňů, označení UHT znamená Ultra High Temperature a mléko je při této proceduře krátce zahřáto až na 135 stupňů.
3. Syrové kuře
prevention.com
V lednici 1-2 dny, v mrazáku až 7 měsíců. Nezapomeňte ho vyndat z obalu, pak stačí přiklopit - pozor, aby se nedostalo do kontaktu s jinými potravinami.
4. Syrové maso
www.johndavidsons.com
V lednici 1-2 dny, v mrazáku 1-2 měsíce. Pokud ho chcete zamrazit, důkladně ho zabalte do několika vrstev, aby se mrazem nespálilo.
5. Tepelně zpracované maso
oakfieldfood.co.uk
V lednici 5-7 dní, v mrazáku až dva měsíce - pokud ho chcete skladovat bezpečně, můžete ho zavařit do sklenice.
6. Čerstvá ryba
cerstveryby.cz
V lednici 1-2 dny, v mrazáku až 5 měsíců. Ryba musí být před skladováním vykuchaná a důkladně zabalená, aby vám lednice nenačichla rybinou - také by neměla přímo namrznout, aby nedošlo k tvorbě ledu přímo v mase. Zkušenější kuchaři mohou rybu nasolit, vysušit nebo vyudit.