Co potřebujete:
150 g / 1 šálek zlatého lněného semínka
300 g / 2 šálky kešu nebo mandlí
1 cibuli
240 ml / 1 šálek vody
hrst čerstvých bylinek – oregano, tymián, rozmarýn
na rajčatový protlak:
55 g / 1 šálek sušených rajčat
2 střední rajčata
2/3 šálku nasekané červené papriky
pár lístků čerstvé bazalky
½ šálku čerstvého koriandru
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžičku citronové šťávy
1 lžičku jablečného octa
sůl, černý pepř, oregano
na ozdobu:
1 papriku
hrst rukoly
100 g / 2/3 šálku černých oliv
1 červenou cibuli
Postup:
Lněné semínko rozemelte v mlýnku na kávu a namočte asi na 3 hodiny do vody (zalijte ho jen jedním šálkem vody, ať může nabobtnat a vy zároveň nemusíte vodu slévat). Mletý len totiž budete slévat jen se značným vypětím sil. Kdybyste si ale chtěli usnadnit práci a namočili celé semínko, budete mít jiný problém – v mixéru ho nerozsekáte.
Přesuňte namočený rozemletý len do mixéru a přidejte kešu, cibuli, vodu a bylinky. Umixujte kompaktní hmotu, ne příliš tuhou, ale ani příliš řídkou – trochu jako klasické těsto na pizzu. Tuto směs vložte mezi dva kusy potravinové fólie, rozválejte válečkem do tvaru pizzy a takové velikosti, jakou vám plát sušičky dovolí. Opatrně překlopte budoucí korpus z fólie na plát sušičky vyložený pečicím papírem a sušte asi 4,5 hodiny z každé strany.
Usušený korpus sundejte ze sušičky. Všechny ingredience na protlak spolu rozmixujte do požadované hladkosti a potřete korpus. Zeleninu na dokončovací fázi očistěte, pokrájejte a naaranžujte na pizzu tak, jak bude lahodit vašemu oku. Krátce se pokochejte a pizzu snězte, než zase stihne zvlhnout pod protlakem a zeleninou.
Recept pochází z Raw kuchařky, RAW pro zdraví a krásu, Jitky Adamové.
Vydalo nakladatelství Smart Press, 499 Kč www.smartpress.cz
Tip:
Sušené placky nemusíte dokončovat hned na první pokus. Můžete je zabalit do fólie a odložit do mrazáku, kde měsíc počkají, až někdy nebudete stíhat připravit včasnou večeři, pohoštění pro hosty nebo až si uděláte jednoduše líný den, kdy se vám nechce nic chystat a přesto se plánujete dobře najíst.
A tady jsou recepty na předchozí tři dobroty z knihy RAW pro zdraví a krásu, od Jitky Adamové.
Kulajda s houbičkami shiitake.
Kmínový chléb.
Guacamole.