fb pixel 8 jídel, která jsou lepší studená – G.cz
Vyhledávání

8 jídel, která jsou lepší studená

Přiznejme si to, lenost si cokoliv ohřát je občas hodně silná. A občas prostě máte hlad a máte ho hned. Minimálně chlapská část konzumentů proto přesunula některé položky jídelníčku do složky "chutné kdykoliv a jakkoliv".

Václav Rybář
Václav Rybář 2.9.2015, 12:00

1. Těstoviny

Přiznejme si to, baštění studených těstovin je prostě úplně normální. Naše něžné polovičky na to občas koukají divně, když vytáhneme včerejší špagety z ledničky a začneme je jíst z plastového kontejneru, ale odpoledne si kupují těstovinové saláty v plastových kontejnerech a dělají úplně totéž. Jenže protože se tomu říká salát, tak je to nějakým způsobem ok.

2. Slanina

Dobře vypražená slanina a vlastně slanina obecně je skvělá v jakékoliv denní i noční době, v jakémkoliv skupenství a jakékoliv teplotě. To je fakt, se kterým nelze nesouhlasit. Chuť teplé a studené slaniny se liší, ale emoce z pojídání obojího jsou v podstatě totožné.

3. Řízek

Tuzemský bestseller, který chutná, i když ho po devíti hodinách a sedmi stovkách kilometrů vybalíte z dvou vrstev alobalu a klasické plechové dózičky. Co na tom, že už je tou dobou trochu tužší a dokonale studený - s chlebem a okurkou je furt boží. Tak moc, že je vlastně dost novátorské a sváteční, když si ho jednou, dvakrát za rok dopřejete teplý.

4. Sekaná

Babička vždycky upeče větší sekanou, než je opravdu potřeba. A to je super, protože ji ráno můžete vytáhnout z ledničky, nakrájet na plátky a spořádat s kvalitní hořčicí a čerstvým chlebem. Podobně fungují studené klobásky. Proteinová válka pod povrchem totiž zuří i po vypnutí sporáku nebo grilu, takže se chutě posunou a vy zas máte trochu širší gurmánský obzor. Tomu ale ženy většinou nerozumí a pozorují naše studené mísy s neuchopitelným odporem.

5. Jarní závitky

Čínský předkrm stále více strávníků využívá naopak jako zákrm. Závitky se totiž dají koupit ve velkém množství a protože je všechno důležité zasmaženo dovnitř, je to dokonale konzervováno pro pozdější použití. Spousta oleje se navíc po vychladnutí vsákne do těstíčka a chuť ještě trochu doladí.

6. Quiche

Francouzský slaný koláč musíte za tepla honit po celém talíři. Jakmile vystydne, krásně ztuhne, takže k jeho konzumaci vlastně ani nepotřebujete příbor. Ne, nechceme urazit francouzské šéfkuchaře, samozřejmě ho většinou jíme při vyšší než pokojové teplotě, ale jakmile vychladne, opravdu to není konec světa a nutný úprk k nejbližší troubě.

7. Grilované kuře

Hlad má velké oči. Proto občas koupíte obří grilované kuře, a pak vám kus zbude. Není nic snazšího než ho natrhat na kousky do salátu nebo z něj udělat parádní sendvič. Nikdo ani nevzdechne po tom, že už je studené. Britové ostatně běžně v supermarketech prodávají studené kuřecí kousky právě do sendvičů a všem to připadá normální. U nás se ale pořád drží úzus, že grilované kuře má zůstat grilované.

8. Pizza

Samozřejmě záleží na ingrediencích, ale obecně platí, že není lepší snídaně nebo léku na kocovinu než studené pizzy. Proto ostatně doporučujeme na každou párty objednat potřebný počet pizzy PLUS dvě. Ráno se vám po cestě z ložnice do koupelny ta poslední rozjezená krabice bude zatraceně hodit. Jako když ji najdete, resp. jako když do ní málem šlápnete.

Mezi vystydlé jídlo v podstatě patří i sušené. TADY máte recept na domácí sušené maso - jerky, po kterém se budete moct utlouct.

Podobné články

Doporučujeme

Další články