10 věcí, ve kterých mají americké supermarkety náskok – G.cz
Vyhledávání

10 věcí, ve kterých mají americké supermarkety náskok

První nakupování po návratu z ciziny bývá krušné. Zvlášť když si za ty hranice nemůžete odskočit podobně snadno jako třeba do Německa.

Václav Rybář
Václav Rybář 6.6.2015, 09:00

1. Chleba

Většina Čechů si při dlouhodobých pobytech v zahraničí stěžuje na dva zásadní kulinářské nedostatky - Tatranky a Šumavu. Český kmínový chléb skutečně budete hledat v USA marně, hodně blízko tomu mají jen chleby "evropského stylu", které nabízí dražší malé pekárny. V supermarketech ovšem najdete minimálně tucet, ale spíš tři tucty, různých toustových nebo vekových chlebů. Jejich výčet by zabral dvě stránky - slané i sladké varianty ze všech typů mouky, s rozinkami, skořicí, nejrůznějším kořením - s příměsí rajčat nebo papriky. Možná vypadají podobně, ale rozhodně nechutnají stejně. Nezbývá než zkoušet a zkoušet, dokud se do nějakého nezamilujete. Pak ale vážně hrozí, že vám bude chybět, protože u nás pro změnu seženete jen obyčejný bílý tousťák a jeho "obarvenou" variantu, co si hraje na celozrnou.

2. Pepperoni

Kultovní salám, který najdete na všech dobrých pizzách. V USA je to po sýru a rajčatovém základu nejčastějí přísada na italskou placatou pochoutku, ale i na sendviče a další pokrmy. Charakteristicky paprikový salám se prodává krájený v různě velkých baleních a dokonce i různých průměrech (malá kolečka na tousty nebo minipizzy). Český paprikáš se k němu blíží, ale z relativně velké dálky. Pokud si na něj zvyknete, budete ho v krámech uprostřed Evropy shánět horko těžko.

3. Slanina

Vepřové blaho je v Americe prvním snídaňovým přikázáním. A tomu odpovídá i výběr slaniny v obchodech. Kulatá kanadská slanina, tlusté plátky výběrové slaniny uzené na javorovém dřevě. Předpražená slanina pro takové to domácí chroupání nebo nadrcená slanina na posyp čehokoliv. I v Česku seženete kvalitní slaninu, ale musíte se proklestit mořem levných náhražek, které udírnu viděly tak maximálně na obrázku. Tahle závislost na proklatě dobrém špeku vás proto bude stát hodně času i peněz.

4. Sýr

Ano, i v Česku máme kvalitní tvrdé sýry, i když hlavně díky importům z okolních zemí. Krásně mramorovaný Colby Jack nebo pálivý Pepper Jack ale zůstává americkou vzpomínkou, stejně jako velmi praktické sýrové tyčinky, které si můžete koupit jako kusovky nebo v obřích baleních po šestnácti. Na rychlou svačinu ideální. Naštěstí něco hodně podobného nabízí i české pobočky Marks & Spencer.

5. Sodovky bez cukru

Když si chcete u nás koupit pití bez cukru, jste odkázáni na vodu nebo nejrůznější odrůdy Coca-Coly. Na západ od našich hranic je výběr mnohem lepší. Ve vybraných zemích mají Sprite nebo 7 Up bez cukru, v Rakousku nabídnou skvělé ovocné limonády dochucené umělými sladidly a v USA? Tam má prakticky každé nealko svou variantou s nulovou kalorickou hodnotou. Můžeme debatovat o tom, jak moc jsou jednotlivá umělá sladidla zdraví prospěšná, ale zákazník dostává možnost volby. Ta ovšem v českých supermarketech bolestně chybí.

6. Zmrzliny

Amerika má, stejně jako my, svoje "nanukáče" - rozumně drahé a ucházející zmrzliny. Vedle nich je pak pár lokálních poctivých manufaktur, značkové nanuky, ale hlavně pár velkých výrobců prémiových zmrzlin jako Häagen Dazs, Ben & Jerry´s nebo Talenti. Některé z nich se prodávají i u nás, ale vždy v počtu sotva deseti příchutí. V USA seženete od každého kousku cca stovku příchutí (ne všechny jsou ve stejném krámě). Nejrůznější kočičkopejskovské experimenty, ale i hutné čokoládové bomby nebo naopak lehoučké ovocné kombinace či kaloricky mírné jogurtové variace. Vybere si každý a cena odpovídá kvalitě.

7. Jerky

Ondra Karpíšek nedávno na Géčku sepisoval návod, jak si vyrobit sušené maso vlastnoručně. Proč? Protože nabídka téhle původně indiánské poživatiny je u nás pořád poměrně slabá, ačkoliv už se sem dováží jedna z hlavních amerických značek (Jack Link´s) a zkouší to i pár českých výrobců, chybí tu širší výběr a hlavně skomírá dostupnost. V Americe je jerky k mání v každém supermarketu a na každé benzínce. Podobně jako nejrůznější proteinové tyčinky. U nás podobnou stravu musíte hledat v obchodech se zdravou výživou nebo ve fitness shopech. A to je velká škoda.

8. Burákové máslo

Tahle položka se v posledních letech hodně zlepšila. I velké sítě supermarketů dnes nabízejí americké značky jako Skippy a JIF, vedle levnějších, ale konzistencí a chutí pochybných evropských napodobenin. V Americe ovšem najdete kromě nahrubo a najemno mletého arašídového potěru i celou řadu alternativ (např. mandlové máslo), ale hlavně kombinací. S příměsí medu, hořké čokolády nebo karamelu. A burákové máslo najdete i v celé řadě dalších potravin - v tyčinkách Snickers, lentilkách M&Ms, nejrůznějších sušenkách nebo dokonce ve speciální edici Oreo. Je prokázáno, že burákové máslo je mnohem zdravější než všechny ty oříškočokoládové hnusy, kterými si ranní chleba potírají evropské děti. A jakmile mu přijdete na chuť, budete ho vyžadovat všude.

9. Máslo

Jak si mohu dovolit napsat normální máslo, základ evropské kuchyně? Úplně s klidem. Ano, kvalitní máslo u nás rozhodně seženete. Já ale budu muset oplakat to solené, co má přirozenou slanou chuť, je měkčí a snadno se roztírá. Navíc se neprodává v jednom kusu, ale rozřezané do čtyř samostatně zabalených tyčinek, které se snáze odměřují třeba na vaření. Solené a alternativně balené máslo lze koupit i u nás, ale většinou není české výroby a najdete ho jen v těch největších obchodech.

10. Nachos

Mexickým chipsům už jsme na chuť přišli, i když Bohemky z prominentní pozice v českých supermarketech asi jen tak nevystrnadí. Míra adopce je ale pomalá - známe vlastně jen solené, sýrové a paprikové nachos. Výběr nejrůznějších dipů je tristní, jejich kvalita taky a o speciálních tvarech, tak jak je nabízí třeba americký výrobce Tostitos (speciální košíčkovité nachos jménem Scoops) si můžeme zatím nechat jen zdát. Jakmile je zkusíte - plněné salsou a posypané sýrem, už se nikdy nebudete chtít vrátit k nudnému trojúhelníkovému základu!

A když už jsme u toho amerického jídla, TADY máte 10 věcí, které jsou potřeba na kvalitní hamburger.

Podobné články

Doporučujeme

Další články