fb pixel
Vyhledávání

RECEPT: Cibulové kroužky v pivním těstíčku. Budou chutnat i těm, kdo nemají rádi cibuli.

Zdroj: foto: autor

Cibulové kroužky jsou širší plátky cibule rozdělené na jednotlivé segmenty, následně obalené v těstíčku nebo strouhance a dozlatova osmažené.

Ondřej Karpíšek
Ondřej Karpíšek 9.4.2016, 12:00
Kroužky v Burger Kingu.
To, že tam mají všechny kroužky tak pěkně stejnoměrně vytvarované, není díky nějaké genetické modifikaci, ale protože z cibule nejdříve udělají pyré, z kterého vytvarují dokonalý kruh, a ten po zatuhnutí obalí a osmaží.

Narazit na ně můžete především v severní Americe, Anglii, Austrálii, ale i v Asii. Ale nejčastěji se s nimi setkáte na konferenčním stolku v obýváku před televizní obrazovkou, když začíná hokej, fotbal nebo Máte slovo s M. Jílkovou.

Složení

1 hrnek* hladké mouky
1 čajová lžička mletého římského kmínu
špetka chilli
sůl
3/4 hrnku podmáslí
3/4 hrnku piva
1 větší vejce
arašídový (řepkový) olej
2 velké cibule (ideálně bílá cibule)

* Používání „imperiálních měrných jednotek“ jako stopa, míle nebo pinta je ‚středověký‘ přežitek (neboli rudiment), ale v případě vaření může být měření pomocí „cupů“ neboli hrnků, polévkových či čajových lžic celkem užitečné a zjednodušující. Prostě stačí mít doma sadu odměrek (1 hrnek, 1/3, 1/2, a 1/4) a nic nemusíte vážit. Záleží ale hodně na tom, podle jaké kuchařky vaříte. Angličané a Američané mají totiž jiný objem hrnku i lžic. I když ve výsledku je to vlastně celkem jedno, protože nejzásadnější je stejný poměr ingrediencí. Jen tak pro zajímavost – v Americe má hrnek objem 2,365882365 dl, polévková lžíce = 1/16 hrnku =1,478 cl a 1 čajová lžíce = 1/3 polévková lžíce = 0,498 cl, zatímco britské jednotky jsou následující: 1 hrnek = 2,8413 dl, 1 polévková lžíce = 1,7758 cl a 1 čajová lžíce = 0,4439 ml.

1. Těstíčko

Ve velké míse smíchejte mouku, římský kmín, chilli a špetku soli. Postupně přimíchávejte podmáslí, pivo a vejce. Výsledné těstíčko nechte 15 minut odležet.

2. Cibule

Oloupanou cibuli nakrájejte na 10-15mm široké plátky. Ty rozdělte pak na jednotlivé segmenty. Nejmenší kousky vyhoďte (nebo je nakrájejte najemno a dejte si je ke svačině na chlebu se sádlem).

3. Smažení

V pokud možno větším rendlíku, než je na obrázku (jiný nebyl k dispozici), rozpalte olej na cca 190 °C (na indukčním sporáku stupeň 5-6) a po menších částech v něm smažte kroužky cibule ‚namočené‘ v těstíčku. Smažte cca 2 minuty, než budou kroužky zlatohnědé. Ze škvířícího oleje průběžně odebírejte přepálené zbytky těsta. Kroužky nechte okapat na papírovém ubrousku, osolte a dejte do trouby rozehřáté na cca 60°C, ať vám nevychladnou.

4. Servírování

Podávejte s pivem, nejlépe s lokálním Ale.

Podobné články

Doporučujeme

Další články