Dnes je Mezinárodní den kuchařů. Co o něm ví takoví mistři oboru jako Pohlreich, Slanina nebo Ridi? – G.cz
Vyhledávání

Dnes je Mezinárodní den kuchařů. Co o něm ví takoví mistři oboru jako Pohlreich, Slanina nebo Ridi?

+ DALŠÍCH 5 FOTEK + DALŠÍCH 6 FOTEK

Vaříte rádi a nemusíte být zrovna profesionální kuchař? Pokud jste si odpověděli kladně, tak můžete slavit. Právě 20. říjen je Mezinárodní den kuchařů. My jsme oslovili hned tři profesionály, kteří se v Česku těší značné popularitě, abychom se jich zeptali, zda vůbec vědí, že jejich profese má svátek. Co odpověděl Zdeněk Pohlreich, Ondřej Slanina nebo Emanuele Ridi?

Jana Mrákotová
Jana Mrákotová 20.10.2020, 09:00

Vařím, vaříš, vaříme

V Česku se vaří od nepaměti, to je celkem bez diskuze. Z některých mistrů vařečky se stali časem doslova a do písmene kuchařské celebrity. A na takovou Magdalenu Dobromilu Rettigovou se vzpomíná dodnes, stejně jako například na legendárního kuchaře slavného krále komiků Vlasty Buriana Jaromíra Trejbala.

Oblibě se těší i nejrůznější televizní kuchařské show. Aktuálně běží na Nově MasterChef Česko, kde o titul toho nej kuchařského amatéra bojuje několik nadšenců. To vše bedlivě sleduje a vítěze také vybírá odborná porota ve složení Jan Punčochář, Radek Kašpárek a Přemek Forejt. Poslední jmenovaný se ale poslední dobou ukazuje i jako muž mnoha talentů. Díky jiné televizní podívané už víme, že dobře zpívá a tancuje. Například. A z primáckého Ano, Šéfe! se stal de facto kult televizní zábavy a z jejího hlavního představitele Zdeňka Pohlreicha kat českých restauratérů. Na druhou stranu, když Pohlreich v pořadu někoho pochválil, tak hospoda měla úspěch a tím pádem tržby zajištěné – alespoň tedy na nějakou dobu.

Kuchařský den

Co si ale máme pod Mezinárodním dnem kuchařů představit? Definice hovoří jasně. „Mezinárodní den kuchařů patří komu jinému než všem kuchařům ať už profesionálním nebo ""kuchtíkům"", které vaření prostě baví. V tento den se konají různé akce spojené s vařením, pečením, smažením a vše co se kuchyně týče. Konají se i dobročinné akce, kdy výtěžek ze zakoupených jídel, dezertů a ostatních pokrmů, je věnován na charitu." Letos tedy na nějaké hromadné oslavy můžeme kvůli Covidu – 19 zapomenout, ale uvařit si něco dobrého doma, pro rodinu nebo třeba i jen pro sebe, to nám nikdo a nic zakázat nemůže.

Věděli ale námi oslovení známí kuchaři, že mají „svůj“ den? "Jasně, že to vím," odpověděl bez sebemenšího zaváhání Ondřej Slanina, šéfkuchař a tajé provozovatel několika restaurací. "Dokonce si pamatuji ještě z dob kdy jsem působil v naší kuchařské asociaci, že se tento den i slavil, probíhaly různé akce," dodal. Oblíbený italský kuchař, Emanuele Ridi, který už je v Česku doma nám sdělil, že on to věděl, ale nikdy tento svátek neslavil. Naopak Zdeněk Pohlreich o existenci Mezinárodního dne kuchařů nevěděl.

Každá profese má něco. A ne každý z nás má všechny talenty a vlastnosti, které v kuchyni potřebujete. Jaké tři vlastnosti nebo dovednosti musí mít úspěšný šéfkuchař, jsem se zeptali Ondřeje Slaniny. "To je jasné - je to celé o píli, vůli a také trpělivosti. Bez toho naše řemeslo úspěšně dělat nejde," odpověděl nám. Kvalitní jídlo neuvaříte bez čerstvých surovin, to opakoval ve svých pořadech Zdeněk Pohlreich. "Aby se vám jídlo ale opravdu povedlo, tak potřebujete ještě zkušenost, talent, lásku, chuť a také musíte vše vařit s tím, že kuchařina je tvrdá práce," přibližuje tajemství úspěchu Pohlreich. V dnešní době to nemají restauratéři zrovna lehké. "V dnešní době bych uvítal, pokud bych byl odborníkem na IT. Ti o práci ani v této době nouzi nemají," odpověděl nám Emanuele Ridi se smíchem na dotaz, za co by aktuálně vyměnil svoji profesi.

Jaký je váš vztah k vaření? Na co dnes pozvete své blízké, když už do restaurace jít nemůžeme? Možností máme všichni mnoho a nemusíme být zrovna michelinský kuchař bez ambicí otevřít si vlastní podnik. To určitě radši nechme těm povolanějším, prostě profesionálům.

Podobné články

Doporučujeme

Další články